www.sporen-met-rob.nl
(Rotterdamse Tramweg Maatschappij)
RTM, 26-08-1979
In mei 1975 had ik voor het laatst een bezoek aan de RTM gebracht. Natuurlijk had ik wel gevolgd wat er gebeurde maar een bezoek zat er niet in totdat er in het weekend van 26 augustus 1979 een stoomfestival was met niet alleen ritten van de RTM maar ook stoomwalsen, stoombrandspuiten en dergelijke. Op naar Hellevoetsluis met de familie. We waren er al redelijk vroeg in de ochtend en zo konden we kijken bij het verzorgen van loc 56 die die dag samen met de prachtig gerestaureerde loc 54 de ritten naar Vlotbrug zou maken.
Foto's (Rob van der Rest) De slang voor het met water vullen van de loc hing reeds klaar voor gebruik en even later was men ook bezig met het vullen van de watertank. Hellevoetsluis 26-08-1979.
Na een poosje verschenen er ook enkele jonge jongens, alle 3 in ketelpak en laarzen die weliswaar op dat moment niet meehielpen, maar wel voor wat aparte plaatjes zorgden. Gezien hun leeftijd toen zullen ze, nu ik deze foto's plaats, de leeftijd van 50 jaar wel bereikt hebben.
Foto's (Rob van der Rest) Het is al aardig druk geworden en het kostte wat moeite om geen mensen voor de lens te krijgen die pal voor één van de locs gingen staan. De foto's geven een goed beeld hoe het er toen bij de RTM uitzag. Let eens op de vele rijtuigen en de fraaie loclantarens van de links staande 54. Wat een heerlijke ongedwongen sfeer op beide bovenstaande opnamen. Hellevoetsluis 26-08-1979.
Foto's (Rob van der Rest) Terwijl het vullen van de 56 langzaam aan zijn einde komt maak ik ook wat opnamen van de prachtig gerestaureerde loc 54. Deze machine was op dat moment het paradepaartje van het RTM museum. Wat een genot om naar te kijken! Links is nog net een stukje van een Engelse stoomwals te zien. Hellevoetsluis 26-08-1979.
Ik koos ervoor om even buiten het station te gaan staan om het vertrek van de eerste stoomtram te fotograferen naar Vlotbrug. Op één van die foto's is o.a. al goed de nieuwbouw van woonwijk de "Struytse Hoeck" te zien. Die nieuwbouw en zijn verdere uitbreiding ervan zorgde ervoor dat uiteindelijk de RTM hier zou verdwijnen en naar Ouddorp verhuisde.
Foto's (Rob van der Rest) Op de linker foto is zojuist de 56 aangekomen en rijd daarna naar de gereed staande rijtuigen aan het perron. Even later zien we het vertrek van de 56 naar Vlotbrug met op de achtergrond het Haringvliet waar links nog net een puntje van een zeilboot zichtbaar is. Hellevoetsluis 26-08-1979.
Foto (Rob van der Rest) Hoe dichtbij de nieuwbouw van de "Struytse Hoeck" lag is op deze opname goed te zien. Toen ik in mei 1975 hier fotografeerde was dat allemaal nog weiland. Achter loc 56 hangen 5 rijtuigen die enige tijd later door loc 54 in Vlotbrug opgehaald worden. Hellevoetsluis 26-08-1979.
Foto's (Rob van der Rest) Loc 54 gaat als losse loc onderweg om de in Vlotbrug staande rijtuigen met zijn passagiers weer op te halen en richting Hellevoetsluis haven te rijden. In de achtergrond is de haven te zien met o.a. een stoomgraanelevator en diverse stoomschepen waarvan een stukje zichtbaar is. Hellevoetsluis 26-08-1979.
Foto (Rob van der Rest) Terugkomst van de museumtrein met loc 54 uit Vlotbrug. Op dit punt is bijna het eindpunt bereikt. Hellevoetsluis 26-08-1979.
Voordat ik een kijkje ging nemen bij de andere stoomobjecten fotografeerde ik nog een keer het vertrek van de stoomtram met loc 56 naar Vlotbrug en de terugkeer ervan met loc 54.
Vertrek Hellevoetsluis met loc 56.
Terugkomst uit Vlotbrug met loc 54
Terugkomst van losse loc 56.
Na mijn bezoek aan de stoomwalsen en haven knapte het weer iets op. Ik besloot nog één keer loc 54 te fotograferen op zijn weg als losse loc naar Vlotbrug, gelukkig werkte de zon nu wel even mee.
Foto's (Rob van der Rest) Vertrek als losse loc naar Vlotbrug. Prachtig zoals loc 54 (met de toen beperkte financiële middelen) is opgeknapt. Nog steeds, in 2017, is de machine bij de RTM in Ouddorp in vol museumbedrijf te bewonderen. Hellevoetsluis 26-08-1979.
Een ode aan alle vrijwilligers van toen en nu van de RTM is zeker op zijn plaats.