www.sporen-met-rob.nl

(Rotterdamse Tramweg Maatschappij)

RTM, 14-10-1984

Was ik in 1979 voor het laatst bij de RTM geweest, in 1984 kreeg dat weer een vervolg. Inmiddels was de RTM 50 kort voor mijn bezoek ook volledig bedrijfsvaardig gemaakt en aan de rijdende vloot toegevoegd. Ook het schilderwerk was af en de machine zag er net zo schitterend uit als de door mij al eerder gefotografeerde loc 54. Tussen 2002 en 2005 werd de loc opnieuw gerestaureerd en kreeg daarbij o.a. een nieuwe ketel. De 14e oktober was een schitterende dag, dus zorgen voordat de eerste trein vertrok daar aanwezig te zijn. Tenslotte waren de gemeente Hellevoetsluis en de bewoners van de "Struytse Hoeck" nog steeds druk bezig om de RTM met zijn museumlijn weg te krijgen. In 1986 kwam daarover een definitief besluit.

   

Foto's (Rob van der Rest) Eerst een paar sfeerplaatjes. Links het neusje van de fraai gerestaureerde loc 50 met daarachter het expositierijtuig en rechts een kijkje in het machinistenhuis. Hellevoetsluis 14-10-1984.

Foto (Rob van der Rest) Voor het maken van de eerste rit plaatst loc 50 zich voor de aan het perron staande rijtuigen. Even rangeren dus... Hellevoetsluis 14-10-1984.

Foto (Rob van der Rest) Alle bedrijfsvaardige stoomlocs bij elkaar, van links naar rechts, dieselloc M.1651, stoomloc 54 en 56 en rechts de voor vertrek naar Vlotbrug gereed staande loc 50. In de achtergrond is het water van het Haringvliet te zien.  Hellevoetsluis 14-10-1984.

Foto's (Rob van der Rest) Na het vertrek van de museumtram naar Vlotbrug ging men verder met het koud zetten van loc 56. De machine doet daartoe een grote plas waarna nog de nodige werken zullen volgen. Hellevoetsluis 14-10-1984. 

Na een keer meegereden te zijn van en naar Vlotbrug zocht ik plekjes langs de lijn. Dichtbij het trammuseum was een aardig plekje, het nadeel daarvan echter was de aanwezigheid in de achtergrond van een stuk moderne industrie dus daar was ik weer gauw verdwenen.

Foto's (Rob van der Rest) Loc 50 op de terugweg van Vlotbrug, nog een klein stukje tot Hellevoetsluis Tramhaven.  Hellevoetsluis 14-10-1984. 

Ik zocht dus maar een ander plekje op, dit keer meer richting Vlotbrug.

Foto's (Rob van der Rest) Een plekje vinden zonder moderne bebouwing in de achtergrond was moeilijk zoals op de bovenste foto te zien is, het tegenlicht zorgt nog wel voor een lekker sfeertje. Op de onderste foto lukte dat wel, het woonhuis is van het midden van de vorige eeuw en past goed bij de stoomtram. Het fotoplekje is ook in 2017 nog terug te vinden (Google Maps), de woning bestaat namelijk nog en bevind zich aan de Koedijk.  14-10-1984.

Aangezien de stoomtram voor de overweg even stopte lukte het me om deze na de oversteek van de Koedijk nogmaals te fotograferen. Even rennen dus en gauw knippen!

Foto (Rob van der Rest) Loc 50 weer met volle kracht vooruit. Dat er aardig wat passagiers waren laat deze foto mooi zien. Omgeving Hellevoetsluis Koedijk 14-10-1984.

Ik bleef hier nog even wachten op de terugrit naar Hellevoet Tramhaven waarna ik huiswaarts keerde.

Foto's (Rob van der Rest) De terugrit naar Hellevoetsluis Tramhaven. RTM loc 50 in volle actie. Omgeving Hellevoetsluis Koedijk 14-10-1984.

Wat was het toch een genot om hier te kunnen fotograferen.