www.sporen-met-rob.nl

(Rotterdamse Tramweg Maatschappij)

RTM, 19-05-1975

Was ik met de Pasen al een keer bij de RTM in Hellevoetsluis, op Pinkstermaandag 19-05-1975 besloot ik om de RTM weer eens te bezoeken. Je was verzekerd van de nodige ritten en ook omdat het die dag prachtig zonnig weer was loonde een bezoek aan de RTM zeer zeker. Aangezien ik de gehele dag hier wilde blijven maakte ik natuurlijk een ritje mee van en naar Vlotbrug. Na dat ritje ging het de rest van de dag langs het lijntje.

Foto (Rob van der Rest) De gemoedelijke en ongedwongen sfeer straalt er bij deze foto vanaf. Terwijl de trein gereed staat aan het kleine perron kletst het lokpersoneel  wat met elkaar, is de restauratie aan het perron ook geopend en genieten de passagiers nog wat van de zon. Kijk ook even naar het treinstel daarachter, toen nog (en nu weer) bij de RTM.  Hellevoetsluis 19-05-1975.

   

Foto's (Rob van der Rest) Na het fotograferen van het locschild en mijn ritje in de trein zocht ik een fotoplekje langs de lijn bij de houthandel van Abraham van Stolk, een mooi plekje om wat dia's te maken. De trein werd trouwens later voorzien van 2 goederenwagons wat prima paste bij de 3 fraaie rijtuigen.  Hellevoetsluis 19-05-1975.

Ik bleef op deze plek een poosje staan om nog een slagje te fotograferen, het enige wat ik niet deed was de dieselloc fotograferen met de trein richting Vlotbrug. Wl de dieselloc die achter de stoomtrein als losse loc reed, soms maak je wel eens een inschattingsfoutje.

Foto (Rob van der Rest) De RTM 1602 (Reiger), toen nog zonder opschriften, is weer op weg van Vlotbrug naar Hellevoetsluis Haven. Daar neemt de loc de trein weer over om vervolgens naar Vlotbrug te rijden. Hellevoetsluis 19-05-1975.

Foto's boven en onder (Rob van der Rest) De mooie loc 56 glimt aan alle kanten, hier bij de passage van de houthandel van Abraham van Stolk. Het was een genot om hier te staan, genietend van het lekkere weer en de prachtige stoomloc die weer op weg is om de trein in Vlotbrug op te halen. Hellevoetsluis 19-05-1975.

Foto (Rob van der Rest) Na deze passage van de trein naar Hellevoetsluis Haven zocht ik een ander fotoplekje om te proberen iets van het landschap tussen Vlotbrug en Hellevoetsluis in beeld te nemen.

Puur Hollands landschap bepaald het beeld op de zich hieronder bevindende foto's. De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan maar dat zou in de dan komende jaren snel veranderen wat uiteindelijk het vertrek van de RTM uit Hellevoetsluis zou gaan betekenen.

Foto's (Rob van der Rest) RTM loc 56 is net vanaf het eindpunt Vlotbrug vertrokken en is op weg naar Hellevoetsluis. Ng is de verstedelijking niet direct in beeld en lijkt het landschap, nog net als vroeger met zijn prachtige boerderijen, alles te overheersen. Op de onderste van de 3 foto's is de verandering, ondanks de koeien en schapen, in de achtergrond al duidelijk te zien.  Vlotbrug 19-05-1975.

Na het maken van bovenstaande foto's ging ik nog even langs het plekje bij de houthandel.

Foto's (Rob van der Rest) Leuker kunnen we het niet maken is de tegenwoordige kreet van de Belastingdienst, deze uitspraak was zeker van toepassing op het museumbedrijf van de RTM toen men in de 70er jaren op deze plek de RTM museumtram liet rijden.  Hellevoetsluis 19-05-1975.