www.sporen-met-rob.nl

(Spoorwegfoto's tijdens vakantie)

Tijdens mijn vakanties probeer ik altijd wel om even wat tijd te vinden voor het maken van spoorwegplaatjes. Natuurlijk lukt dat niet altijd maar soms wel als er spoorlijnen in de buurt van het vakantieverblijf zijn. Aangezien vakantie vieren ook genieten van de omgeving inhoud (tenminste voor mijn partner en mij) wil ik in dit soort fotoreportages ook een aantal opnamen laten zien van karakteristieke gebouwen en objecten in de omgeving. Misschien is het wel zo dat mijn foto's er voor zorgen dat je als spoorwegliefhebber ook een keer die kant op gaat.

Limburg, 21-08 tot 24-08-2014

Foto (Rob van der Rest) Natuurlijk begin ik in het oudste spoorwegstation van Nederland: Valkenburg. Een beetje zon zet het gebouw prachtig in het licht. Opname op 21-08-2014.

Op deze donderdagmiddag was ook de Zuid Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) actief.

Foto (Rob van der Rest) Ik was iets te laat op het station om een goede foto te kunnen nemen van de binnenkomst van de stoomtrein. Station Valkenburg 21-08-2014.

Foto (Rob van der Rest) Bewondering van de jonge treinreizigers voor stoomloc 1040. Station Valkenburg 21-08-2014.

Foto (Rob van der Rest) Voordat er door de 1040 omgelopen kan worden passeert eerst stel 504 van Veolia op weg naar Maastricht. Station Valkenburg 21-08-2014.

Onderstaande beelden spreken voor zich, de ZLSM 1040 loopt om in station Valkenburg.

Nadat de loc weer aan de rijtuigen gekoppeld is loop ik naar de overweg om het vertrek te kunnen fotograferen. Ik moet daar nog even wachten op het vertrek, eerst moet Veolia treinstel 653 (met beeltenis van André Rieu) passeren.

Foto (Rob van der Rest) Vanuit Schin op Geul passeert treinstel 653 van Veolia op weg naar Maastricht Randwijck. Valkenburg 21-08-2014.

Foto (Rob van der Rest) Vertrek uit Valkenburg naar eindpunt Simpelveld van ZLSM loc 1040. 21-08-2014.

De volgende dag maakte ik een ritje naar Vaals. We wilden graag vanaf de uitkijktoren uitkijken over de drie omliggende landen. Helaas was op deze mooie dag deze toren niet geopend. De toren heeft geen vaste openingstijden en gaat open voor publiek als de eigenaar uitgeslapen is. Bijzonder teleurstellend dat op een dergelijk toeristisch punt géén vaste openingstijd is, we hebben daar tot 12.20 uur gewacht en zijn toen maar naar Vaals gegaan. Ik maakte er echter nog wel een enkele foto van een stukje van de spoorlijn bij het Belgische Gemmenich.

Foto (Rob van der Rest) Gezicht vanaf het 3-landenpunt, in het midden van de foto is een stukje van de bovenleidingportalen van spoorlijn 24 te zien. Vaals 22-08-2014.

Foto (Rob van der Rest) Vanuit Aachen is een loc serie 28 van de NMBS onderweg richting Visé en verder met een lange sleep beladen autotransportwagens. Gemmenich 22-08-2014.

Foto (Rob van der Rest) Vanuit Vaals reden we het Limburgse land door waarbij we op een gegeven moment in de verte het grote spoorwegviaduct van Moresnet konden zien. Volgens de kaart was dat 8,5 Km. ver van ons verwijdert. Ik heb er toch maar een foto van gemaakt, niet bijzonder maar het geeft wel een goed beeld van de lengte van het viaduct. 22-08-2014.

De volgende dag brachten we een bezoek aan de Wilhelminatoren in Valkenburg met uitzicht over de stad.

Foto (Rob van der Rest) Een klein stukje van de spoorlijn in Valkenburg. Veolia stel 652 is onderweg richting Schin op Geul. 23-08-2014.

Na wat in de omgeving in de rondte gereden te hebben kwamen we bij het station van Schin op Geul.

Foto (Rob van der Rest) Ook het oude station van Schin op Geul is gelukkig bewaard gebleven. Het is gebouwd in 1913 en particulier bezit. Veolia en de ZLSM stoppen hier. 23-08-2014.

Foto (Rob van der Rest) Enkele spoorse attributen staan in de tuin voor het station. Het armsein komen we verder in deze fotoserie nog tegen. Station Schin op Geul 23-08-2014.

Foto (Rob van der Rest) Het station heeft aan deze zijde een terras. Station Schin op Geul 23-08-2014.

Foto's (Rob van der Rest) De bovenste foto is gemaakt op 23-08-2014. Tussen de bomen door is de kleine toren op de kerk te zien en wordt zo te zien het buitenste spoor niet of nauwelijks gebruikt. Hieronder staat een plaatje van jaren geleden toen de lijn Maastricht - Aachen nog in gebruik was. We zien NS stel 184 bij vertrek richting Simpelveld, toen was men druk aan het werk aan het dak van de kerk en zien we hetzelfde kerktorentje in de steigers staan. Opname op 14-08-1985, bijna 30 jaar geleden dus. Station Schin op Geul.

Foto onder (Rob van der Rest) In deze vakantie viel er ook zo nu en dan een buitje en dat leverde, een laat in de middag gemaakte, mooie foto op van de kasteelruïne in Valkenburg.

Op onze laatste vakantiedag beklom ik nog even de Schaesberg. Het leverde onderstaande plaatjes op.

Foto's boven en onder (Rob van der Rest) Op de bovenste foto is het 2-delig Veolia stel 501 (met de afbeelding van Pieke Dassen) onderweg richting Schin op Geul. In de achtergrond ligt Valkenburg. Vanaf een iets ander fotostandpunt maakte ik de onderste foto: de 3-delige 652 (met de afbeelding van Jac. P. Thijsse) ook op weg richting Schin op Geul. Valkenburg Schaesberg 24-08-2014.

Het was in Valkenburg en omgeving genieten van gezelligheid, cultuur en spoortreinen.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------