www.sporen-met-rob.nl

(Spoorwegfoto's tijdens vakantie)

Bleialf, 10-06 tot 24-06-2015 Deel 1

Niet alleen maar treinen maar ook de vaak mooie omgeving!

Bleialf ligt in Duitsland in de deelstaat Rheinland-Pfalz, net naast het noordelijk deel van Luxemburg en het zuidoosten van België. Bleialf is nu niet direct een oord waar veel vertier is maar als je rust wil is dit in ruime mate aanwezig. Vooral kleine, goed onderhouden wegen geven je de gelegenheid het landschap, zowel per auto als wandelend, te ontdekken. Er is veel te zien in dit gebied zoals uit de foto's blijkt die ik tijdens deze vakantie kon maken. Natuurlijk komen de spoorwegen volop aan de beurt want ook in deze streek, tegen de Eifel aan, kan je door het prachtige landschap heerlijke foto's maken. Vooral de vele oude stations, nog in de stijl van de 70er jaren, maakten fotograferen tot een leuke bezigheid.

Foto (Rob van der Rest) Dit was onze eerste blik op Bleialf, de camping waar we verbleven ligt geheel rechts net buiten beeld. Bleialf 10-06-2015.

Bleialf had vroeger een treinverbinding met Lommersweiler, lijn 46 die een deel was van de spoorlijn tussen Sankt Vith en Prüm. Deze verbinding was er tot 1954 toen de laatste goederentrein reed naar Bleialf.

Foto (Rob van der Rest) Vanwege het feit dat er in Bleialf een grote middelbare school is gevestigd rijden er bussen vanaf deze school naar plaatsen in de omgeving. Buslijn 414 heeft als eindbestemming Matzerath, een dorp van 61 inwoners in de omgeving van Prüm. Rechts op de foto is de ingang te zien van bezoekerscentrum Bergwerk Bleialf.  Bleialf 12-06-2015.

Foto's (Rob van der Rest) Het enige treintje van Bleialf bevind zich hier bij het bezoekerscentrum van het Bergwerk Bleialf dat men op zaterdag en zondagmiddag kan bezoeken. Bleialf 12-06-2015.

Gerolstein zou het volgende reisdoel worden, via Prüm was dat met de auto in een kleine drie kwartier te bereiken. Daar gingen we het stadje en het station bekijken. Ik wist dat er op deze spoorlijn geen bovenleiding was dus dat was al direct een pluspunt.

Foto's (Rob van der Rest) De voorzijde van het station is door de vele geparkeerde auto's niet zo gemakkelijk te fotograferen. Aan de zijkant (foto onder) heeft men nog enkele van de oude armseinen en een voorsein bewaard, altijd leuk want het herinnert mij vooral aan de stoomtijd. De sfeer van de stoomtijd is er nog steeds, als je die zoals ik meegemaakt hebt krijg je dat 'stoomgevoel' zodra je dit station betreed direct. Regelmatig zijn er dan ook ritten met stoomlocomotieven op deze lijn tussen Keulen en Trier. Station Gerolstein 15-06-2015.

Foto (Rob van der Rest) Als eerste troffen we treinstel 622 016 aan die later als trein naar Jünkerath zou rijden. Station Gerolstein 15-06-2015.

Foto (Rob van der Rest) Op spoor 1 fotografeerde ik stel 620 519 die als trein RB 11332 (Trier - Köln) naar Köln Messe/Deutz rijdt. Station Gerolstein 15-06-2015.

Foto (Rob van der Rest) Vanaf het viaduct wat vlak voor het station langsloopt heb je een fraai uitzicht. Enkele elementen verraden de tijd zoals de moderne auto's, lantaarnpalen en het stukje lichtsein anders zou de foto zomaar 40 jaar geleden gemaakt kunnen zijn. Station Gerolstein 15-06-2015.

Foto (Rob van der Rest) Het treinstel 622 016 wordt voor de reizigers richting Jünkerath aan spoor 4 gereed gezet.  In de achtergrond is nog een goederenloods in gebruik, of deze nog een bediening kent door treinen is me niet bekend, ik heb nergens iets van goederenwagons gezien.  Station Gerolstein 15-06-2015.

Foto (Rob van der Rest) De trein uit Keulen, treinstel 620 010, is zojuist aangekomen in Gerolstein en vervolgt daarna zijn weg als trein RB 11331 naar Trier. Links staat treinstel 622 016 die na het vertrek van de trein naar Trier onder treinnummer RB 11458 naar Jünkerath zal vertrekken.  Station Gerolstein 15-06-2015.

Foto (Rob van der Rest) Tijdens het wachten op de volgende trein maar even een plaatje van de mooie stad Gerolstein gemaakt.

Foto's (Rob van der Rest) Aankomst en vertrek van trein RE 10184 naar Köln Messe/Deutz, een dienst die verzorgd wordt door treinstel 620 028. Station Gerolstein 15-06-2015.

Foto (Rob van der Rest) Met deze opname nam ik afscheid van het bezoek aan Gerolstein, een beetje meer zon bezorgde mij dit heerlijke plaatje van het station en zijn omgeving. Over de B410 reden we via Prüm terug naar Bleialf om op de camping verder van de zon te genieten. Station Gerolstein 15-06-2015.

Foto (Rob van der Rest) Halverwege de weg tussen Gerolstein en Prüm had je een parkeerplaats met dit uitzicht. Natuurlijk kwam de camera uit de tas om dit zo mooie stukje in beeld vast te leggen. Het is  het dorpje Schwirzheim wat zo prachtig tussen de heuvels ligt. Opname op 15-06-2015.