www.sporen-met-rob.nl

"Plandampf", Jena en Camburg, 28-04-1991

Bijna anderhalf jaar na "de Wende" ging ik terug naar de stad waar ik voor de eerste keer was (augustus 1979) toen ik treinen in de DDR wilde fotograferen, Jena. Met de seinhuiswachter van Jena Saalbahnhof die ik in 1979 ontmoette had ik nog steeds contact en op zijn uitnodiging ondernam ik met de auto de lange reis naar Jena. Wat ik niet wist was dat er, in de week dat ik daar verbleef, er ook ritten waren met stoomlocs voor treinen in de normale dienst. Ik had al een keer op een ochtend een opname gemaakt van een reguliere trein met stoom in het station maar de verassing kwam aan het eind van de middag toen ik uitgenodigd werd voor een rit waarbij de prachtige 01 2137 als tractievoertuig dienst deed. De stoomloc reed tussen Saalfeld en Camburg, vanaf Jena Saalbahnhof was ik n van de passagiers.

Foto (Rob van der Rest) Aankomst in Jena Saalbahnhof van de 01 2137 als P 3008 (Saalfeld v.16.51- Halle a.19.39), met stoomloc tot Camburg.

Na de 20 minuten durende rit naar Camburg gaat de loc van de trein af en zal deze door het personeel verzorgd worden voor de terugreis.

Foto (Rob van der Rest) De 01 2137 heeft de aan de linkerkant staande trein tot Camburg gebracht en gaat daarna richting de draaischijf van Camburg.

De onderstaande 5 foto's laten de machine in al zijn schoonheid zien, vr en tijdens het draaien op de draaischijf.

Na dat de machine gedraaid is neemt het locpersoneel de verzorging ter hand.

Foto (Rob van der Rest) Terwijl twee mensen van het locpersoneel kijken naar een klein probleempje met de rechtercilinder maakt een ander de rookkast schoon.

Foto (Rob van der Rest) Nadat het probleempje met de rechtercilinder is opgelost kan de loc verder gereed gemaakt worden.

    

Foto's boven: (Rob van der Rest) Een opname van het machinistenhuis, ondertussen wordt de ketel na de schoonmaak weer goed dichtgemaakt. Nog even (foto's onder) de bezem over de voorzijde van de machine en de loc is weer geheel klaar voor de terugrit naar Saalfeld.

Na de verzorging gaat de machine weer terug naar het station van Camburg. Na de nodige rangeerbewegingen zal de loc de D 507 (Berlin Lichtenberg v.16.51- Saalfeld a.21.20) in het station van Camburg aan de haak krijgen. Een fantastische rit zou ik meemaken waarbij de 01 alle zeilen moest bijzetten om op tijd in Jena Saalbahnhof aan te komen waar ik de trein zou verlaten.

    

    

Foto's boven: (Rob van der Rest) Links: de 01 2137 begeeft zich naar de D 507 in Camburg. Rechts: In het laatste licht. Vertrek vanuit Jena Saalbahnhof naar het eindpunt van de rit met deze loc, Saalfeld.