www.sporen-met-rob.nl

HTM loc 8 in Rotterdam, juli 1988

Een bijzonder toeristisch evenement in Rotterdam was de rondrit per stoomtram door de stad. Het vervoer kreeg de naam Toeristische Museumtram Rotterdam en werd uitgevoerd met stoomtramloc 8 van de Haagse Tramweg Maatschappij, Allan bijwagen 1040 en een kleine goederenwagon. De rit startte op het plein voor het Centraal Station en liep via het Weena-Hofplein-Coolsingel-Schiedamsedijk-Vasteland-Scheepstimmermanslaan-Westplein-Westerstraat-Maasstraat naar de Willemskade. Na een korte stop aan de Willemskade ging het terug naar CS via het Willemsplein-Westerstraat-Westplein-Scheepstimmermanslaan-Eendrachtsweg-Eendrachtsplein-Mauritsweg en Kruisplein. Na enig zoeken in mijn verzameling tijdschriften en dergl. kwam ik de originele folder tegen met leuke info die ik tussen de foto's zal plaatsen.

Foto: (Rob van der Rest) De zijkant van HTM loc 8 "Ooievaar". Juli 1988.

Foto (Rob van der Rest) De eerste de beste mooie zondag in juli nam ik de kans waar om foto's te maken, wie weet hoelang de "Ooievaar" zou rijden. Terwijl de RET 826 voorbijrijdt op weg naar Kralingen wordt de kleine stoomloc gereed gemaakt voor vertrek. Rotterdam, Stationsplein juli 1988.

Foto (Rob van der Rest) Vertrek van de eerste stoomtram van die dag, er zijn nog maar weinig passagiers ingestapt. Rotterdam, Stationsplein juli 1988.

Foto (Rob van der Rest) De oversteek van het Weena, er wordt linksaf geslagen het Weena op richting Hofplein en verder naar de Coolsingel. In de achtergrond staat RET tram 556 die op de lijnfilm het opschrift heeft VVV Rondrit. Rotterdam, Stationsplein juli 1988.

Aangezien ik in mijn woonplaats de mooie plekjes goed kende nam ik de fiets, het beste vervoermiddel om je snel te verplaatsen en aangezien er ook niet al te snel werd gereden kon ik op de Coolsingel een paar heerlijke plaatjes maken.

Foto's boven (Rob van der Rest) De stoomtram onderweg ter hoogte van het Rotterdamse Stadhuis. Juli 1988.

Foto (Rob van der Rest) Aan het einde van de Coolsingel wordt de Westblaak overgestoken om via de Schiedamsedijk, Vasteland en Scheepstimmermanslaan op mijn volgende fotoplek uit te komen, het Westplein.

   

Foto's (Rob van der Rest) Vanaf hier (Westplein)  werd de Willemsstraat en daarna de Maasstraat ingereden richting de Willemskade. Juli 1988.

Foto (Rob van der Rest) De stop aan de Willemskade, hier wordt de loc verzorgd voor de terugreis naar Rotterdam CS. Links is een stukje van de Nieuwe Maas te zien. Juli 1988.

Foto (Rob van der Rest) De stoomtram op de terugrit, in de achtergrond zien we de ingang van het Westelijk Handelsterrein op de hoek met de van Vollenhovenstraat met de Scheepstimmermanslaan. De tram rijdt op de Scheepstimmermanslaan. Juli 1988.

Foto (Rob van der Rest) De HTM 8 kon ik nog een keer fotograferen op de Mauritsweg, in de achtergrond is het Eendrachtsplein. Juli 1988.

Foto (Rob van der Rest) Op het stationsplein was een halte waar alleen maar uitgestapt kon worden, de passagiers zijn uitgestapt en de tram rijdt een klein stukje door naar de opstapplaats. Het gele bord 'ALLEEN UITSTAPPEN' is in de achtergrond te zien.  Rotterdam, Stationsplein juli 1988.

Op dezelfde dag besloot ik om ook in de middag opnamen te gaan maken van de laatste rit van die dag. De zon stond dan wat gunstiger voor het maken van opnamen op de Coolsingel en het Scheepvaartkwartier. De HTM 8 paste heel goed bij de in de dertigerjaren gebouwde panden in de Scheepstimmermanslaan.

Foto (Rob van der Rest) De HTM 8 met rechts het Rotterdamse stadhuis en in de achtergrond de bebouwing rond het Hofplein. Juli 1988.

Foto (Rob van der Rest) De stoomtram op weg richting Willemskade in de Scheepstimmermanslaan. Juli 1988.

Foto's boven en onder (Rob van der Rest) En van de allermooiste stukjes van Rotterdam, de Scheepstimmermanslaan. In deze entourage komt de stoomtram volledig tot zijn recht. Juli 1988.

Ik volgde de HTM 8 "Ooievaar" nog even en maakte nog een keer een plaatje aan de Mauritsweg en besloot toen nog een foto te maken van de rit naar de Remise Kralingen.

Foto (Rob van der Rest) De "Ooievaar" op weg richting Rotterdam CS, in de achtergrond het Eendrachtsplein. Mauritsweg juli 1988.

Foto (Rob van der Rest) De HTM 8 op weg naar de Remise Kralingen die zich een paar honderd meter verder bevind. Rotterdam, Oostzeedijk boven, juli 1988.

Nog nmaal in juli 1988 wilde ik wat foto's maken van de "Ooievaar", op deze dag was het wat bewolkt maar licht genoeg om nog wat plaatjes te maken op de meest fraaie plekjes waar de stoomtram zijn 'meters' maakte.

Foto (Rob van der Rest) Aan het einde van de Coolsingel maakte ik het eerste plaatje. Juli 1988.

Foto's boven (Rob van der Rest) De HTM 8 "Ooievaar" in de Scheepstimmermanslaan, in de achtergrond RET tram 523. Juli 1988

Foto (Rob van der Rest) Ook een opname van zo'n fraaie 4-asser van de RET mag in deze serie niet ontbreken. De 523 rijdt kort achter de stoomtram, passagiers zitten er echter niet in, zij zitten allemaal in  rijtuig 1040 van de stoomtram. Helaas had de 523 wel een erg overheersende reclame aan de zijkant. Scheepstimmermanslaan juli 1988.

Foto's (Rob van der Rest) Boven: De "Ooievaar" is op weg met een goed gevuld rijtuig. De HTM 8 "Ooievaar" rijdt hier ter hoogte van Eendrachtsweg Nr.24.  Het witte gebouw is het consulaat van Itali. Onder: De passagiers kijken naar de fotograaf aan de zijde Westersingel. De tram rijdt op het stukje tussen de Witte de Withstraat en het Eendrachtsplein. Juli 1988.

Voor mij was het als geboren en getogen Rotterdammer een genot om deze opnamen te maken. N zijn inzet in Rotterdam stond de loc lange tijd aan de kant. In de afgelopen tijd is deze weer geheel gerestaureerd en kan men hem bewonderen bij de Stoomtram Hoorn-Medemblik.