www.sporen-met-rob.nl

(Nederlandse Spoorwegen)

Rotterdam, 13-03 en Tilburg, 20-03-1993.

Het einde van het 'luchtspoor' door Rotterdam begint snel zijn einde te naderen. Dus nog maar eens op pad om vast te leggen hoe het er in de laatste maanden van gebruik eruit zag aan de Binnenrotte. Na de laatste verlegging in april 1989 van de sporen is dit beeld zien, een kale vlakte, de markt was al langere tijd verplaatst naar een andere plek in de buurt. Op zaterdagmorgen 13 maart, als het nog stil is in de stad een eerste plekje gezocht bij de bibliotheek aan de Hoogstraat. Daar begint deze kleine fotoserie.

Foto (Rob van der Rest) Om even voor half 10 in de ochtend maak ik een eerste foto met vlak achter me de bibliotheek. Ik kan precies de Grote-of St.Laurenskerk op de foto krijgen en in de achtergrond het Shell-gebouw aan het Hofplein. 2 onbekende stellen Mat'54, in beeld een 2tje en een 4tje in de coach uitvoering die onderweg zijn van Vlissingen naar Amsterdam CS.  Rotterdam, Binnenrotte 13-03-1993.

Foto (Rob van der Rest) Een kwartiertje later volgen 2 aan elkaar gekoppelde stellen DD-AR die onderweg zijn naar Rotterdam CS. Helaas heb ik die ochtend de locnummers niet opgeschreven, duidelijk is dat de 1701 één van de 2 duwende machines is.   Rotterdam, Binnenrotte 13-03-1993.

Foto (Rob van der Rest) Om 10.45 komt de No-Showbo-Expres voorbij met de 1145 als trekkracht richting Dordrecht. De trein is door de Stichting Consument en veiligheid ingezet om jongeren ervan te overtuigen geen machogedrag te uiten. In de wagons bevind zich een tentoonstelling. De trein heeft een weekje op Rotterdam CS gestaan.  Rotterdam, Binnenrotte 13-03-1993.

Foto's (Rob van der Rest) Ik heb me langs de Binnenrotte een stuk verplaatst en sta nu thv. de St. Jacobplaats waar de nieuwe tunnel boven de grond komt en waar zich 3 kleine bruggen bevinden over de Pompenburg, waarvan er 1 gedeeltelijk zichtbaar is. Die bruggen zullen natuurlijk gesloopt worden als de gehele tunnel in gebruik is genomen. We zien een onbekende Plan T die onderweg is naar einbestemming Dordrecht. Niet veel later (foto onder) komt de IC naar Venlo voorbij met als trekkracht de 1738.  Rotterdam, Binnenrotte 13-03-1993.

Een week later fotografeer ik even op het station van Tilburg als ik onderweg ben naar het Centrum.

Foto's (Rob van der Rest) 2x vertrek, op de bovenste foto van de 1739 met een trein naar Venlo die daarvandaan verder gaat met een Duitse loc naar Keulen, niet veel later gevolgd (foto onder) door de 1112 die van Roosendaal onderweg is met gehuurde Belgische M2-rijtuigen naar Zwolle.   Station Tilburg, 20-03-1993.