www.sporen-met-rob.nl
(Nederlandse Spoorwegen)
Rotterdam CS, spoorbrug over de Schie en Rotterdam Zuid, 07-02-1989
In de winterperiode was fotograferen op zonnige dagen goed om te doen. Lange schaduwen had je dan wel maar het voordeel van de laagstaande zon was wel dat ook de onderzijden van locomotieven en treinstellen mooi belicht werden. Gezien de korte dagen zocht ik het vooral 'dicht bij huis'.
Foto (Rob van der Rest) De 1306 is met een kunstmesttrein op weg richting Utrecht. Rotterdam CS 07-02-1989.
Foto (Rob van der Rest) Op Rotterdam CS trof ik ook de glimmende radioloc 2271, zo te zien 'vers' uit de werkplaats Tilburg. Opname 07-02-1989.
Foto (Rob van der Rest) De 1157 was schijnbaar ook niet zo lang geleden in de werkplaats onderhanden genomen waarbij ook wat beschadigd verfwerk was meegenomen. De machine vertrekt met de Alpensee-express richting Oostenrijk. Vanwege het feit dat de machine nogal aan het einde van het perron stond nam ik verder geen foto waardoor ik het rijtuigenpark achter de loc niet fotografeerde. Beetje jammer want het was best een fraaie trein. Rotterdam CS 07-02-1989.
Na het vertrek van de 1157 zocht ik een fotoplekje waarbij ik de oude spoorbrug die over de Delfshavense Schie liep kon fotograferen. De oude brug zou vervangen worden door een nieuwe die duidelijk op de foto's zichtbaar is. Het aanwezige groen en hekwerk zorgde ervoor dat het niet de meest ideale fotoplek was maar ben blij dat ik daar deze unieke opnamen kon maken.
Foto's (Rob van der Rest) Boven: Het NS Mat'54, stel 730 is vanuit Amsterdam op weg naar Vlissingen en heeft bijna de oude brug over de Delfshavense Schie bereikt. In de achtergrond ligt het station Schiedam-Rotterdam West (niet zichtbaar). Het op de oorgrond naar links afbuigende spoor is de verbinding met de Rmo. Op de onderste foto dendert de trein over de brug en zijn goed de nieuwe brugdelen te zien die trouwens een stuk hoger liggen als de oude brug. 07-02-1989.
Foto (Rob van der Rest) Nog een passage vanuit de richting Schiedam. Treinstel 4035 is op weg naar Rotterdam CS. Delfshavense Schie 07-02-1989.
Foto (Rob van der Rest) Op deze foto is duidelijk te zien dat de spoorbrug 4-sporig was. Een onbekend treinstel Mat'64 is als stoptrein onderweg richting Schiedam. Delfshavense Schie 07-02-1989.
Foto's (Rob van der Rest) De in 1911 in gebruik genomen spoorbrug was een rolbasculebrug. Deze constructie wordt hier beschreven. De brug deed dienst tot 1944, in dat jaar werd de brug die in 1989 in aanbouw was, in gebruik genomen. De nieuwe brug is een dubbele stalen ophaalbrug. Spoorbrug Delfshavense Schie 07-02-1989.
Foto (Rob van der Rest) Op deze foto is goed te zien dat de nieuwe brug een stuk hoger lag als de oude. Brugopeningen komen dus minder voor en bovendien wordt de brug alleen in de nacht voor de scheepvaart geopend. De 1217 is trouwens onderweg vanuit Venlo naar Den Haag CS als intercity. Delfshavense Schie 07-02-1989.
Foto (Rob van der Rest) Als laatste deze plaatjes, de 2309 is als losse loc onderweg richting Den Haag. Ook hier is het hoogteverschil tussen de oude en nieuwe brug goed zichtbaar. Op de onderste foto is de 1134 met de D 283 aan de andere zijde gefotografeerd en heeft deze nog een aardig stukje tot Amsterdam CS te gaan. Spoorbrug Delfshavense Schie 07-02-1989.
Hierna ging het weer richting huis, ik maakte nog wel even een korte stop op Rotterdam Zuid.
Foto (Rob van der Rest) Een foto waarop veel te zien is, ten 1ste de 1119 die op weg is, over het oude talud, van Den Haag met een intercity naar Venlo waarna de Duitse rijtuigen verder gaan na een locwissel naar eindbestemming Keulen Hbf. Verder, van links naar rechts, is een stukje te zien van de tijdelijke hulpbrug die op dit tijdstip al bijna gereed is, natuurlijk De Hef, de Willemsbrug en een deel van de gebouwen van de inmiddels al lang geleden gesloopte brouwerij de Oranjeboom, uiterst rechts dan nog de gerenoveerde woningen aan de Oranjeboomstraat. Het was leuk om hier te fotograferen. Rotterdam Zuid 07-02-1989.