www.sporen-met-rob.nl
(Nederlandse Spoorwegen)
Oktober tot december 1988
Hulten, Amsterdam CS en Rotterdam
De herfstperiode is een tijd met soms prachtige dagen. Doordat ik gewoon in dagdienst werkte was fotograferen van maandag tot vrijdag vrijwel onmogelijk. Het was vroeg donker dus bleef het maken van foto's eigenlijk voorbehouden voor de weekenden. In de weinig mooie weekenden trok ik er dan regelmatig opuit waarbij ook het gezin mijn aandacht opeiste en het fotograferen soms beperkt bleef tot een enkel uurtje.
Foto (Rob van der Rest) Ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van de spoorlijn Breda-Tilburg maakte de SSN 65 018 op 1 en 2 oktober pendelritten tussen Breda en Tilburg. Op 2 oktober ging ik even langs de lijn bij Hulten om de fraaie trein vast te leggen als deze weer op weg is naar Breda.
In november maakten we met de familie een uitstapje per trein naar Amsterdam. Natuurlijk kon ik het niet nalaten om op Amsterdam CS ook wat foto's te maken.
Foto's (Rob van der Rest) Op de bovenste foto kon ik deze leuke opname maken van een combinatie van 2 treinstellen Mat'54 met op de andere sporen enkele treinstellen Plan V. Misschien valt een klein detail op de foto nauwelijks op maar achter het vertreksein aan de rechterkant is nog een emmer en mop met lange steel te zien, handig als de ruiten erg vuil waren voor de neus van de Meester, kon je ze gewoon schoon poetsen! De prachtige overkapping maakt het beeld compleet. Nadat het Plan V op het rechterspoor is vertrokken maak ik (onderste foto) een opname van wat dichterbij. De 2 4-delige treinstellen Mat'54 vullen het perron behoorlijk. Amsterdam CS 08-10-1988.
Foto (Rob van der Rest) Nog even snel een plaatje op een andere plek. De NMBS 2555 staat gereed voor vertrek met een D-trein naar Parijs. Amsterdam CS 08-10-1988.
In november zocht ik de havenlijn in Rotterdam weer op.
Foto (Rob van der Rest) Ook als losse loc altijd mooi, de locs van de serie 2400/2500. De 2509 rijd richting Waalhaven Zuid. Rotterdam Maeterlinckweg 21-11-1988.
Foto (Rob van der Rest) De 2226 en een onbekende soortgenoot zijn zojuist het viaduct over de A 29 gepasseerd. Het laagstaande november zonnetje laat alle details van de machines mooi uitkomen. Nog even en 'Barendrecht Vork' wordt bereikt. Waar de rit naartoe gaat is onbekend. Rotterdam Maeterlinckweg 21-11-1988.
Foto (Rob van der Rest) De 2253 is met een mooie gemengde goederentrein onderweg naar Kijfhoek. Passage van de beruchte onbewaakte spoorwegovergang vlakbij het Crematorium Rotterdam Zuid. Rotterdam Maeterlinckweg 21-11-1988.
In december zocht ik de 1ste Rosestraat en de achterzijde van de woningen aan de Oranjeboomstraat op. Men was er bezig met het aanleggen van het tijdelijke hulpspoor, het oude dijklichaam met de fraaie bovenleidingmasten was nog in gebruik. Vanwege de werkzaamheden had men een voetgangersbrug gebouwd tussen de 1ste Rosestraat en de Oranjeboomstraat van waaraf het heerlijk fotograferen was.
Foto (Rob van der Rest) Een onbekende Plan V en Plan T zijn op weg richting Rotterdam CS. Rotterdam 1ste Rosestraat 05-12-1988.
Foto (Rob van der Rest) De Benelux met als trekkracht de 1190 passeert de links gelegen woningen van de Oranjeboomstraat. Zó kort reden de treinen langs de huizen. Ook bij het huidige vernieuwde station Rotterdam Zuid rijden de treinen, voordat men de Willemsspoortunnel ingaat, nog een stukje zo dicht langs de bebouwing. De trein is vanaf Brussel Zuid op weg naar Amsterdam CS. 05-12-1988.
Foto's (Rob van der Rest) Rotterdammers zullen bij het zien van deze 2 foto's zeker smullen. Niet alleen de schitterende treinen, op de bovenste foto een treinstel Mat'54 op weg naar Vlissingen en op de onderste foto de 1143 met een Intercity naar Venlo, eisen de aandacht op maar ook de Hef, Willemsbrug en de toen nog bestaande gebouwen van brouwerij de Oranjeboom. Rotterdam 1ste Rosestraat/Oranjeboomstraat 05-12-1988.
Foto (Rob van der Rest) Een foto waarop veel te zien is. Uiterst links, het witte gebouw, een stukje van het voormalige RTM gebouw. In de achtergrond de toren van de St.Laurenskerk en tussen de toren en de Hef een nog aanwezig stuk 1ste Rosestraat. Goed te zien is hoe dicht de woningen daar langs het spoor stonden en hoe de aansluiting van het hulpspoor eruit zag. In de achtergrond het Witte Huis en het puntje van het 'Potlood' zoals de flat door Rotterdammers genoemd wordt. De Willemsbrug en de woningen aan de Roentgenstraat maken het plaatje compleet. 05-12-1988.
Gezien het feit dat het nog maar enige maanden zou duren voordat het talud langs de Oranjeboomstraat zou verdwijnen ging ik op 16 december nog een keer naar deze fotoplek. Het was een mooie dag, dus genieten!
Foto (Rob van der Rest) Een onbekende Mat'64 is op weg naar Dordrecht terwijl ernaast de Benelux met als trekkracht de 1192 passeert richting Amsterdam CS. Rotterdam Oranjeboomstraat 16-12-1988.
Foto's (Rob van der Rest) Deze foto's zijn eigenlijk gemaakt om het verschil te laten zien van de bovenleidingmasten, links de moderne op het hulpspoor en rechts de oude op de nog in dienst zijnde oude spoorbaan. Op de bovenste foto is een treinstel Mat'54 op weg naar Vlissingen terwijl op de onderste opname de 1218 de Intercity dienst verzorgd naar Venlo. De foto's zijn in de ochtend gemaakt om de bovenleidingmasten goed uit te laten komen. Rotterdam 1ste Rosestraat/Oranjeboomstraat 16-12-1988.
Foto (Rob van der Rest) Zomaar een losse loc, de 1635 is op weg richting Rotterdam CS. Rotterdam Oranjeboomstraat 16-12-1988.
Foto (Rob van der Rest) Een laatste foto laat de 1635 zien die als losse loc de Hef oprijd terwijl op het andere spoor een treinstel Plan T op weg naar Dordrecht zojuist de brug heeft verlaten. Rotterdam 1ste Rosestraat/Oranjeboomstraat 16-12-1988.