www.sporen-met-rob.nl

(Deutsche Reichsbahn, DDR)

Saalfeld, Unterwellenborn, Orlamunde en Rothenstein, 02-06-1981

Na het succes van de vorige dag met de 01 2118-6 in Jena ging ik samen met vriend en seinhuiswachter Siegfried Harz een dagje op stap richting Saalfeld. We zouden het rustig aan doen, mijn vrouw ging met haar gastvrouw Jena in om wat te shoppen en wij op weg naar Saalfeld. Daar aangekomen namen we het plekje op de brug in. Zoals meestal was dit d plek om van het gebeuren in het Bw. en station te genieten. Een soort van theatervoorstelling dus maar dan met treinen. Nog waren er een behoorlijk aantal door stoom getrokken treinen, hoewel er ook meer diesellocs te zien waren dan het jaar ervoor want het einde van de stoomtractie kwam bij de Deutsche Reichsbahn ook in zicht.

    

Foto's (Rob van der Rest) Vanuit het Bahnbetriebswerk komt de 44 0233-5 onder de brug doorgereden en neemt plaats op het wachtspoor. Even later kan de machine verder (foto onder) naar de goederensporen waarbij zij uit het zicht verdwijnt. Het was zonnig maar ook een beetje nevelig in Saalfeld.  02-06-1981.

Foto (Rob van der Rest) Op de vorige foto's mistte ik al Heizlok 58 3034-4 die al enkele jaren in het Bw. op een vaste plek aanwezig was. Plotseling rijdt hij vanuit de locloods de draaischijf op. De loc zal op de foto een stukje achterwaarts rijden tot aan het kleine huisje. Op de goederensporen, rechts op de foto zijn enkele diesellocs te herkennen.  Saalfeld 02-06-1981.

Foto's (Rob van der Rest) Het wachten was op een goederentrein die al een tijdje voor vertrek gereed stond op de goederensporen. De zon laat niet alleen de sporen glimmen maar ook de stoomloc van de vertrekkende trein met de 44 0601-3 die op weg gaat naar Camburg. Prachtig zo'n mooie bonte samenstelling van wagens achter de loc. Van zoiets moois moet je dan ook maar een close-up maken. Ondanks de aflopende inzet van stoomlocs werden deze nog prachtig onderhouden.  Saalfeld 02-06-1981.

Na dit prachtige vertrek besloten we om naar het dichtbij gelegen Unterwellenborn met zijn staalfabriek te gaan. Vlak vr Unterwellenborn zochten we een plekje, net voor het einde van de stijging die er was vanaf Saalfeld.

Foto (Rob van der Rest) De 44 0233-5 was de eerste trein met stoom die in beeld kwam, de voorbij rijdende trein gaat richting Gera.  Unterwellenborn 02-06-1981.

Foto's (Rob van der Rest) De 44 233-5 werd na korte tijd gevolgd door de 44 0393-7 die met een goed beladen trein bijna zijn eindpunt, de staalfabriek van Unterwellenborn bereikt heeft. Veel kracht komt er daarbij niet meer aan te pas. Na het afleveren van deze trein wordt er gelijk een mee terug genomen. Dat zien we op de foto hieronder. Na omgelopen te zijn staat de loc met de tender vr en rolt rustig naar beneden het dal in naar Saalfeld. De elektriciteitsmasten en het dorp maken het plaatje compleet.  Unterwellenborn 02-06-1981.

Foto (Rob van der Rest) Tijdens het teruglopen naar de auto werden we nog verrast door de voorbijrijdende 44 0618-7, k op weg naar Saalfeld.  Unterwellenborn 02-06-1981.

Van Unterwellenborn ging het weer richting Jena maar niet zonder het maken van 2 tussenstops, n bij Orlamunde en de ander bij Rothenstein.

Foto's (Rob van der Rest) De 44 0601-3 die we eerder bij vertrek uit Saalfeld zagen komen we bij Orlamunde tegen als losse lok met treinnummer Lzv. 52636 naar Saalfeld. Het dorp Orlamunde ligt boven op de berg met links op de foto het Wilhelmitenklooster en rechts de Stadskerk. Een heerlijke fotoplek!  02-06-1981.

Foto's (Rob van der Rest) Met de wetenschap dat er nog een goederentrein moest komen bleven we een tijdje op dit plekje. De 44 0689-6 is onderweg met de Dg.50625 van Camburg naar Saalfeld. Te zien is aan de 4e en 5e wagon dat een deel van de trein bestemd is voor de staalfabriek in Unterwellenborn. Met de stadskerk van Orlamunde mooi in beeld een heerlijk plaatje. 02-06-1981.

Vervolgens stopten we bij onze laatste fotostek van die dag, Rothenstein.

Foto (Rob van der Rest) Over geluk hadden we hier niet te klagen. De 01 0513-0 komt als P 5033 na zijn stop in het station van Rothenstein aan ons voorbij. Het is n van de machines met een spitse rookkamerdeur, rechts van de lok is de Saale te zien, aan de linkerzijde de nog bemande blokpost en geheel links passeert toevallig een autobus. Vr de blokpost staat de overwegwachter, op deze foto niet te zien maar hieronder op de foto wel en dan ook wat meer van de dubbeldeksrijtuigen.  Rothenstein 02-06-1981.

Foto: (Siegfried Harz, met camera van Rob van der Rest). Vriend Siegfried stond wat hoger en meer naar links met mijn Zw/wit camera. Hierdoor zie je de overwegwachter zoals het voorgeschreven was voor zijn blokpost 35 staan. Verder zijn de Meester (met baard) en Heizer zichtbaar en de dubbeldeksrijtuigen van deze trein. Spoorwegromantiek die nooit meer terugkomt, hoe mooi was die tijd...  Rothenstein 02-06-1981.