www.sporen-met-rob.nl

(Deutsche Reichsbahn, DDR)

Dornburg en Porstendorf, 05-06-1981.

De prachtige Dornburger Schl÷sser had ik al meermaals tijdens mijn bezoek aan Jena bezocht. Van bovenaf kon je de spoorlijn fotograferen die tussen Jena en Camburg liep. Omdat ik ook de Schl÷sser als decor wilde gebruiken bij treinenfoto's besloot ik om op de laatste dag van mijn bezoek aan Jena in de ochtend daar wat foto's te gaan maken. Helaas liep het niet helemaal zoals ik hoopte, toen ik eenmaal de goede plek gevonden had om mooie foto's te maken kwam er uit de richting van Camburg gÚÚn stoomtrein, wÚl vanuit Jena maar dan had je dus vanaf die plek niet de achtergrond die ik wilde. Uiteindelijk maakte ik dan maar een foto zˇnder trein, ˇˇk leuk want het laat veel zien hoe het er daar uitzag. Maar vˇˇrdat ik onderstaande foto maakte had ik al wat opnamen van treinen gemaakt, de zon scheen toen nog niet en dus maakte ik enkele foto's vanaf de B 88.

Foto (Rob van der Rest) De Dornburger Schl÷sser in al hun pracht in een schitterende omgeving.  05-06-1981.

Foto (Rob van der Rest) Vlak vˇˇr de splitsing van de B 88 en de Jenaer Str. liep een klein doodlopend weggetje wat ook tegenwoordig nog op de kaart terug te vinden is. NÚt toen ik hier gearriveerd was sloot de overweg zich en kwam de 44 0233-5 met een goederentrein vanuit Camburg voorbij richting Saalfeld. Het gebouwtje links is er niet meer maar de woning rechts nog wel.  Dornburg, 05-06-1981.

Foto's (Rob van der Rest) Na de B 88 een stukje afgelopen te zijn richting Porstendorf kreeg ik de Dornburger Schl÷sser wÚl in beeld en kon ik de vanuit Camburg passerende 44 0305-1 daarmee op de foto zetten. Missie gelukt dus. In de achtergrond links is nog het kleine huisje bij de overweg te zien.  Dornburg, 05-06-1981.

Na deze foto's besloot ik om de kleine overweg over te steken en liep een klein stukje langs de spoorbaan tot bij Km. steen 16.3. Treinen vanuit Jena kreeg je helaas daarvandaan niet helemaal op de foto maar de bedoeling was natuurlijk om treinen vanuit Camburg te fotograferen, maar die kwamen niet, zˇ jammer!

Foto (Rob van der Rest) De 44 0115-4 met een gemengde goederentrein op weg naar Camburg.  Dornburg B 88, 05-06-1981.

Foto (Rob van der Rest) Links loopt de Saale, door de bomen een beetje te zien, rechts de 01 0519-7 die met de D 504 van Saalfeld naar Berlijn rijdt. De loc zal niet die hele rit volmaken maar tot Camburg voor de trein blijven.  Dornburg, 05-06-1981.

Ik heb er nog lange tijd gestaan, maar een trein met stoom vanuit Camburg kwam er niet. Ik besloot om op de terugweg nog even in de omgeving van Porstendorf te stoppen, daar kreeg ik al gauw een trein voor de lens.

Foto's (Rob van der Rest) De 44 0115-4 op de terugweg van Camburg naar Saalfeld. De schoorsteen geheel links op de foto is van de kartonfabriek Porstendorf, een bedrijf wat tegenwoordig nog bestaat, alleen in een moderner jasje. Op de foto onder is men ook nog druk bezig het land te bewerken.  Porstendorf, 05-06-1981.

Foto (Rob van der Rest) Een laatste kleurenfoto maakte ik nog van de voorbijrijdende 44 0115-4, daarmee zat ons verblijf er in Jena op, het visum vermeldde als uiterste uitreisdatum 06-06 en daaraan kon je je maar beter houden. Het mooie Saaledal lieten we achter ons, in 1982 kwamen we hier weer terug.  Porstendorf, 05-06-1981.

Foto (Rob van der Rest) Mijn uitreisvisum met het grote stempel van de Volkspolizei-Kreisamt Jena. De terugrit liep over de grensovergang Wartha-Herleshausen.