www.sporen-met-rob.nl

(Deutsche Reichsbahn, 1991)

Jena, 26 en 27-04-1991

Was ik van 1979 tot 1982 in de DDR geweest om spoorwegen te fotograferen en opgedane vrienden te bezoeken kreeg ik daar pas n de "Wende" in december 1989 weer gelegenheid toe. Nog steeds was ik bevriend met de seinhuiswachter van het kleine seinhuis van Jena-Saalbahnhof en zijn vrouw die als conductriese werkzaam was bij de Deutsche Reichsbahn. Op zijn verzoek ging het eind april richting Jena met als onderkomen zijn woning, de afspraak was dat hij in juni een bezoek aan ons in Rotterdam zou doen. Het werd een feest van herkenning met als extra 'Plandampf' ritten met stoom over o.a. de Saalebahn.

Foto (Rob van der Rest) In de ochtend van 26 april 1991 parkeer ik mijn auto tussen de Trabantjes voor hun huis aan de Leipzigerstrasse. Vl was er nog niet verandert in die tijd, de bestrating was nog als voorheen, keien (op zijn Rotterdams 'kinderkopjes' ) bepaalden het straatbeeld, maar niet alleen dat...

Foto (Rob van der Rest) Na de koffie maakten we een rondje in de omgeving, natuurlijk ging de camera mee want ik had al snel gezien dat het trammaterieel nog was zoals in de DDR tijd. Op de hoek van de Robert-Blum Strasse en de Dornburger Strasse fotografeer ik tramstel 026 als lijn 1 naar Jena-Zwtzen. Hoewel de gevels van de huizen nog niet opgeknapt zijn kan je wel zien wat een prachtige versieringen er waren. Tram en omgeving passen prachtig bij elkaar. De reclame op de tram en bijwagens verraden dat de foto niet in DDR-tijd is gemaakt. 26 april 1991.

Foto (Rob van der Rest) Aan het eind van de middag komen we aan op de Holzmarkt. Hier eindigden en starten diverse tramlijnen. We zien de aankomst van tramstel 012 met 2-bijwagens die hier eindigd. Dezelfde tram gaat na een korte stop verder als lijn 2 naar Jena-Ost.  Jena, Holzmarkt 26 april 1991.

Foto (Rob van der Rest) Met de tram keren we huiswaarts, een klein stukje lopen en we zijn weer bij onze gasten thuis. We passeren daarbij Russische kazernes, op dat zelfde moment begroeten elkaar 2 van de militairen voor de ingangspoort.  Jena 26 april 1991.

De volgende dag verkenden we de stad, brachten een bezoek aan de markt op de Holzmarkt en de botanische tuin, in de avond legde ik nog samen met vriend Siegfried een kort bezoekje af aan Jena Saalbahnhof.

Foto (Rob van der Rest) Een foto zoals ik ook in de DDR tijd gemaakt zou kunnen hebben, ware het niet dat de reclame op de marktkraam achter de beide dames een andere tijd verraad. Maar...zo was het eenmaal, de kleine boeren uit de omgeving en mensen met een volkstuin verkochten aan een eenvoudige tafel hun waren. Wat groenten, een zinken emmer met bloemen en een kistje met violen, de geldkist binnen handbereik, de kleding van de oude marktkoopvrouw, het past allemaal bij elkaar.  Jena, Holzmarkt 27 april 1991.

Foto's (Rob van der Rest) Aankomst van de 114 485-6 met P 5037 Grossheringen V 18.07- Jena Saalbahnhof A 18.37. Een mooie combinatie zoals toen gebruikelijk met uitsluitend dubbeldeksrijtuigen. Hier was nog niets in de omgeving verandert, mechanische beveiliging, kilometersteen, lantaarnpalen, alles nog hetzelfde als in 1982 toen ik hier voor het laatst was. Nadat alle passagiers de trein hebben verlaten (foto onder) wordt deze weggezet op de opstelsporen van het station.  Jena Saalbahnhof op 27 april 1991.

De volgende dagen zouden voor mij als spoorliefhebber nog leuker worden...