www.sporen-met-rob.nl

(Deutsche Reichsbahn, 1991)

Jena, 28-04-1991 Deel 1

De 28ste april, de 3e dag van ons bezoek, werd een dag met vele hoogtepunten. Na het ontbijt bij ons gastgezin gingen Siegfried en ik er opuit voor het maken van wat spoorwegfoto's. Als seinhuiswachter wist hij wat een interessante trein was om te fotograferen. We zochten een plekje vlakbij het seinhuis waar hij werkte en daar maakte ik één van mijn allermooiste opnamen. In de middag bezochten we dan nog de stad en de Botanische tuin in Jena. Het was vooral in de ochtend wat nevelig, later zou de zon zich beter laten zien.

Foto (Rob van der Rest) De 132 206-4 bij passage van Jena Saalbahnhof met de D 303 van Berlijn via Halle naar München. Niet alleen de trein is een foto waard maar alles er omheen ook zoals het prachtige seinhuis, de klassieke beveiliging, trekdraden en vergeet de fraaie bebouwing aan de linkerzijde niet.  Jena Löbstedter Strasse 28-04-1991.

Foto (Rob van der Rest) Kort na de doorkomst van de D 303 vertrekt vanuit het station de 119 132-9 als Lzv 1518 naar Göschwitz.   Jena Löbstedter Strasse 28-04-1991.

Na het maken van bovenstaande foto's staken we via de Löbstedter Strasse de Griesbrücke over de Saale over en vervolgden onze weg via de Wenigenjenaer Ufer richting de Camsdorfer Brücke.

Foto (Rob van der Rest) Lopend richting Camsdorfer Brücke passeerde ons een goederentrein op weg naar Saalfeld met een onbekende loc serie 132.  Jena Wenigenjenaer Ufer 28-04-1991.

Foto (Rob van der Rest) Op de Camsdorfer Brücke treffen we dan tramstel 037 met 2 bijwagens als lijn 2 naar Jena Ost. In de achtergrond het viaduct van de spoorlijn met daarachter het stadscentrum van Jena met zijn markante gebouwen.  28-04-1991.

Na onze terugkeer werd een bezoek gebracht aan de stad en de Botanische tuin van Jena, waarna gelopen wordt naar familie van Siegfried in het stadsdeel Wenigerjena.

    

Foto's (Rob van der Rest) Links: Tegenover schoenenwinkel Eram staat geheel links ons gastgezin, Siegfried en Ingrid Harz. Op het winkelpand staat neueröffnung. In de straat is nog niet veel opgeknapt aan de woningen. Anders is dat met de boekhandel een stukje verder (foto rechts), die is 1,5 jaar na de 'Wende' prachtig gerenoveerd.  Jena Centrum 28-04-1991.

Na het bezoek aan de Botanische tuin op weg naar stadsdeel Wenigerjena. Dat stadsdeel bereikten we via de 'Am Eisenbahndamm' (B 88) en de Camsburger Brücke.

Foto (Rob van der Rest) Een toevalstreffer was deze opname, de 132 485-4 is met de P 4005 op weg naar Saalfeld. De trein is gestart in Leipzig Hbf en via Camburg en Jena gaat deze op weg naar zijn eindbestemming Saalfeld. Het is 14.17 uur in de middag. De foto wordt gemaakt op de hoek van de Am Eisenbahndamm met de Karl-Liebknecht-Strasse.  28-04-1991.

Foto (Rob van der Rest) Naast de Trabant is zojuist een 2-tal mensen aangekomen met een bijzonder motorvoertuig. Zij lopen rechts op de foto. Terwijl ik een plaatje wil maken van de beide voertuigen rijdt er ook een tram voorbij van lijn 2 naar Jena Ost. Het gebouw links moet nog geheel opgeknapt worden maar bestaat in 2020 nog steeds. Hierin is tegenwoordig Gasthaus Grüne Tanner gevestigd. We zien de hoek Wenigerjenaer Ufer (van waaraf de foto is gemaakt) met de Camsdorfer Ufer (het gebouw rechts) en de Karl-Liebknecht-Strasse waar de tram rijdt.  28-04-1991.

Foto (Siegfried Harz) Waar dat deze foto is gemaakt weet ik niet precies, in ieder geval ergens in de wijk Wenigenjena. Ik zit achter het stuur maar heb geen centimeter met de Trabant gereden. 28-04-1991.

In de volgende update meer van deze dag met o.a. de 01 2137-6...