www.sporen-met-rob.nl

Deutsche Reichsbahn (DDR)

Jena Saalbahnhof, 30-05-1981

Was ik in juni 1980 slechts 3 dagen in Jena geweest, in 1981 veranderde dit. We konden er nu 6 dagen verblijven, mede omdat we niet meer in het dure Interhotel verbleven maar bij onze bevriende familie in huis konden verblijven. Net zoals voorgaande jaren hadden we ons visum in Den Haag gehaald, dat scheelde toch wel een behoorlijke tijd met wachten aan de grens en je wist vrijwel zeker dat je toegelaten werd. Wl was het nodig om bij de politie een bewijs te krijgen voor je verblijf en tevens terugreis maar dat werd geregeld door onze lieve gastvrouw Gisela. Begin 1981 was ik ook in het bezit van een goede auto gekomen, een Opel Kadet van 2 jaar oud waarmee onze gastvrouw graag op de foto wilde want die zag je daar nauwelijks, in ieder geval niet met DDR kenteken. De foto die ik maakte zet ik er gewoon bij, het hoort bij het hele DDR verhaal.

       

Vrdat we naar onze gastfamilie reden bracht ik eerst een kort bezoekje aan Jena Saalbahnhof. We hadden op Jena Saalbahnhof afgesproken, het was het punt in Jena wat ik zo kon vinden. Ondertussen, omdat we wat vroeg waren, benutte ik de tijd met het maken van enkele foto's waarbij vrijwel gelijktijdig onze gastvrouw zich meldde. Hoe de week verder verliep ga je in de komende updates vanzelf zien.

Foto (Rob van der Rest) De 01 0531-2 is deze dag de loc die de D 504 van Saalfeld naar Berlijn zal rijden, de machine is zojuist gestopt langs het perron en ik maak gelijk een foto. Het is nog bewolkt maar het werd toch een mooie dag.   Jena Saalbahnhof 30-05-1981.

Foto (Rob van der Rest) Met een zwart/wit foto lukte het nog beter om de prachtige 01 0531-2 op de foto te zetten. Rechts is nog een stukje van de goederenloods te zien die op dat moment nog gewoon in gebruik was.   Jena Saalbahnhof 30-05-1981.

Snel wisselde ik van fotoplek om het vertrek vast te leggen.

Foto's (Rob van der Rest) Met een fraaie rookpluim vertrok de 01 0531-2 met de D 504 richting Camburg. Gelijk met deze opname is te zien hoe het Jena Saalbahnhof er in die tijd uitzag, veel rommel in een overwegend kale vlakte. De klassieke beveiliging, de goederenloods en een kleine ketelwagen (foto onder) maken het plaatje compleet.   Jena Saalbahnhof 30-05-1981.

Foto (Rob van der Rest) Prachtig om te zien zo'n vertrek, het decor wordt gevormd door de fabriek in de achtergrond, de kleine lantaarns met bijbehorende mechaniek en de wissellantaarn zodat je al van verre kan zien hoe het wissel ligt. Een geweldig tijdsbeeld.  Jena Saalbahnhof 30-05-1981.