www.sporen-met-rob.nl

(Actueel, Fotogalerij 2013)

In deze fotogalerij komen foto's te staan gemaakt in 2013, hierin zit van alles en nog wat aan opnamen, zowel goederen als personentreinen van alle maatschappijen.

_____________________________________________________________________________________________________

Fotopunt viaduct Vrijenburgweg voorlopig onbereikbaar

Vanaf maandag 18 november 2013 tot 24 mei 2014 wordt het viaduct (zie foto onder) wat over de havenspoorlijn en de snelweg A-15 loopt afgesloten voor alle verkeer, óók dus voor voetgangers en fietsers. Op vrijdagmiddag 15 november besloot ik om vanaf het viaduct, wat op de scheiding van Rotterdam en Barendrecht loopt nog wat opnamen te maken.

Foto (Rob van der Rest) Het Vrijenburgviaduct over de A-15 en havenspoorlijn. De foto is gemaakt richting Rotterdam, de "oude" havenspoorlijn liep vlak langs het witte gebouw in de achtergrond wat behoort tot zorgboerderij "De Kapel". De boerderij bevind zich op de hoek met de Langenhorst waar ten tijde van de oude havenspoorlijn een beruchte spoorwegovergang was.

Foto (Rob van der Rest) De eerste opname die ik maakte was van de SBB 189 107 op weg naar Waalhaven Zuid met een volledig beladen Busto-shuttle.

Foto (Rob van der Rest) Na de passage van een lege kolentrein van DBSchenker kwam de TG-105 van Train Group voorbij met een goed beladen containertrein, eveneens naar Waalhaven Zuid.

Foto (Rob van der Rest) Op deze foto is goed te zien hoe dicht de verbrede snelweg A-15 langs het spoor loopt. De nieuw geplaatste lantaarnpalen maken het moeilijk om wat gevarieerde foto's te maken, het lukte mij door een stuk naar achteren te lopen om een ander motief te kiezen. In beeld de ERS 189 213 die met trein 40100 (Melzo-shuttle) op weg is naar Waalhaven Zuid.

  Foto (Rob van der Rest) De DBS 6421 is met een set ketelwagens onderweg richting Botlek bij de passage van de Vrijenburgweg. In de achtergrond ligt het viaduct van  RET lijn 25 naar Barendrecht.

Foto (Rob van der Rest) Voorlopig de laatste foto is die ik vanaf deze plek kon maken. De DBS 6434 zorgde met een bescheiden treintje richting Waalhaven Zuid voor een fraaie afsluiting van een paar uurtjes fotograferen vanaf het viaduct van de Vrijenburgweg. Barendrecht, 15-11-2013.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van stroom tot stoom

Op dinsdag 8 oktober reisde ik per trein van Rotterdam via Heerlen en Aachen-West naar Aachen Hbf. In de "stoomtijd" bezocht ik deze plekken slechts één keer ( op 11-01-1971) en was benieuwd hoe het er in 2013, 42 jaar na dato, uit zou zien. Rond 1 uur in de middag kwam ik in Aachen Hbf. aan en bij het uitstappen kon ik gelijk de camera hanteren. 

Foto (Rob van der Rest) De Zwitserse machines van de SBB komen met goederentreinen vaak in Aachen-West. Op de foto de doorrit van Aachen Hbf. met een containertrein. De 442 007 en 442 017 leveren de trekkracht. Aachen Hbf. 08-10-2013.

Foto (Rob van der Rest) Ook de machines van de NMBS waren in deze week hier veel te zien. Door een stremming van lijn 24 bij Remersdaal reden zij een andere route waarbij zij door Aachen Hbf. hun eindbestemming Aachen-West konden bereiken. De 2807 en 2804 onderweg met een trein die in hoofdzaak uit ketelwagons bestond. Aachen Hbf. 08-10-2013.

Foto (Rob van der Rest) Een leuk moment was dit. De kleine rangeerlocs V60 zijn in Nederland kortgeleden allen weer over de grens verdwenen waarbij van enige inzet als rangeerloc nauwelijks sprake is geweest. In Aachen Hbf. is er echter een machine nog wel in dienst, de 363 441, die we hier zien met het verzetten van een dubbeldeksrijtuig. Aachen Hbf. 08-10-2013.

Foto (Rob van der Rest) Sfeerplaatjes kan je door de fraaie overkapping genoeg maken. De 120 207 met een trein naar Siegen Hbf.  Aachen Hbf. 08-10-2013.

Foto (Rob van der Rest) De 155 099 rijdt door Aachen Hbf. op weg richting Stolberg met een set lege autotransportwagens. 08-10-2013.

Zowel op de heen- als terugweg kwam ik door Aachen-West Rbf., een plek waar ik ook in januari 1971 was geweest. Op de heenweg had ik vanuit de trein de restanten daarvan gezien, met name het Bahnbetriebswerk. Op de terugweg poogde ik daarvan wat foto's te maken wat door de aanwezige bovenleidingpalen slechts gedeeltelijk lukte. Maar zoals altijd luid mijn motto... beter iets dan niets.

Foto's boven en onder (Rob van der Rest) De restanten van eens een bekend en vaak bezocht Bahnbetriebswerk, het Bw. Aachen-West, gemaakt vanuit de trein op 08-10-2013. Op de onderste foto zijn nog duidelijk delen van de halfronde locloods te zien.

Foto onder (Rob van der Rest) Natuurlijk mag in dit item een plaatje uit lang vervlogen tijden niet ontbreken. De 052 317 in Bw. Aachen-West op 11-01-1971.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Grenslandexpress

Op woensdag 21 augustus wilde ik een keer per trein een bezoekje brengen aan Bad Bentheim. Aangekomen in Hengelo moest ik daar overstappen op de Grenslandexpress. Deze treindienst werd op 12 december 2010 gestart als een proefbedrijf voor 3 jaren. Voor de dienst wordt door Syntus gebruik gemaakt van NS DM'90 stel 3436 die voorzien werd van een speciale bestickering.

In de maand augustus was er op de woensdag en zaterdag een speciaal tarief, voor de prijs van € 2,50 kon je heen en weer tussen Hengelo en Bad Bentheim. De kaartjes gaven een enkele reis aan maar deze gold als retour.

Foto (Rob van der Rest) DM'90 stel 3436 als Grenslandexpress bij aankomst in het station van Hengelo, spoor 11.

Foto (Rob van der Rest) Bij aankomst in Bad Bentheim duurde het een enkel minuutje voordat je uit kon stappen. Eerst dacht ik dat er wat met de deuren was maar bij het uitstappen bleek waarom dat even wat tijd in beslag nam. Voor alle 4 de deuren moest door het treinpersoneel een plateau aan de rand van het perron geplaatst worden om de passagiers veilig te kunnen laten uitstappen. Hoe dat er uitziet is op de foto goed te zien. Met een pompwagen worden de plateaus geplaatst.

Foto (Rob van der Rest) 3 verschillende spoorwegmaatschappijen in beeld. Links de Grenslandexpress van Syntus, in het midden stel ET 013 van de WestfalenBahn die de verbinding Bad Bentheim-Bielefeld Hbf voor zijn rekening neemt en rechts de DB loc 101 031 die de internationale trein van een NS 1700 zal overnemen richting Berlijn. De trein van/naar Berlijn is trouwens de enige vast rijdende passagierstrein met een locwissel NS/DB in een grensstation.

Foto (Rob van der Rest) Vertrek van de 3436 naar Hengelo, ik bleef nog een poosje in Bad Bentheim om ook het goederenverkeer te fotograferen en om even te kijken bij de Bentheimer Eisenbahn. In december 2013 zal naar nu bekend er een einde komen aan de inzet van de Grenslandexpress, het proefbedrijf wordt door de lage passagiersaantallen niet omgezet in een vaste verbinding. Jammer!

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rotterdam Vaanplein

Op 8 en 9 augustus was ik langs de lijn op zoek naar goederentreinen. De havenlijn ter hoogte van het Rotterdamse Vaanplein is een prima plek om deze te fotograferen. Ik koos deze keer voor het viaduct van RET-lijn 25 vlak bij het Vaanplein. Je kan er alleen foto's maken van treinen richting Waalhaven/Maasvlakte. Bovendien loop je door de spanningssluis die 200 Mtr. van dit viaduct afligt de kans dat de pantograaf van een elektrische loc nog niet tegen de rijdraad zit bij passage van dit fotopunt. Dat is dus ook bij de eerste foto van het begin van de avond het geval.

Foto (Rob van der Rest) De LTE 189 105 was de eerste trein die ik fotografeerde. Aan de zijkant staat op de loc "Beyond borders. Full leasing service in Europe". De machine is met zijn ketelwagentrein op weg richting Botlek. Rotterdam Vaanplein 08-08-2013.

Foto (Rob van der Rest) DBS 6429 brengt deze avond Tr.62061 (Acht-shuttle) naar de Maasvlakte. Rotterdam Vaanplein 08-08-2013.

Foto (Rob van der Rest) TrainGroup is één van de nieuwe maatschappijen. Zij hebben 3 diesellocs in dienst voor het leveren van spoordiensten. In beeld de TG 105 op weg met een trein met in hoofdzaak tankcontainers richting Waalhaven Zuid. Rotterdam Vaanplein 08-08-2013.

Foto (Rob van der Rest) Sedert november 2012 opereert HGK onder de naam RheinCargo in Nederland. In januari 2013 verwierf men een contract voor het rijden van kolentreinen vanuit Amsterdam en Rotterdam naar Möllen en Gladbeck. De DE675 is op weg met de lege kolentrein nar de Maasvlakte. Rotterdam Vaanplein 08-08-2013.

Na passage van de DE675 besloot ik om de volgende ochtend het weer eens te proberen bij Dordrecht. Dat was echter géén succes, slechts 1 goederentrein passeerde mij.

Foto (Rob van der Rest) Captrain CB 1000 met een stam lege containerdraagwagens ter hoogte van Dordrecht, Wieldrechtse Zeedijk. Opname op 09-08-2013.

Rotterdam Vaanplein.

Foto (Rob van der Rest) Metrans 186 182 onderweg richting Waalhaven Zuid met de Praag-shuttle. De achterste pantograaf heeft de rijdraad nog niet bereikt. Rotterdam Vaanplein 09-08-2013.

Foto (Rob van der Rest) Ook de lege kolentrein van DBSchenker ontbrak deze middag niet. De 189 040 onderweg naar de Maasvlakte. Rotterdam Vaanplein 09-08-2013.

Foto's (Rob van der Rest) Shunter is deze middag onderweg richting Waalhaven Zuid met een lange set lege containerdraagwagens. Op de zijkant van loc 203 102 staat het logo van HTRS, mogelijk is de loc op het moment van fotograferen bij HTRS in gebruik. Rotterdam Vaanplein 09-08-2013.

Foto (Rob van der Rest) De 1627 (1206 L032) van Captrain is als losse loc onderweg richting Kijfhoek en ontmoet daarbij 3 locs van DBS. Rotterdam Vaanplein 09-08-2013.

Foto (Rob van der Rest) Een mooie loctrein, de DBS 6432, 6426 en 6413 richting Waalhaven Zuid. De 6432 heeft een groot wit vlak aan de frontzijde, iets wat de andere machines van DBS niet hebben. Rotterdam Vaanplein 09-08-2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

City Night Line

Een bijzonder weekend voor Rotterdam CS was het weekend van 27- en 28 juli 2013. Twee internationale treinen eindigden en begonnen hun reis in het vernieuwde Rotterdam CS. De City Night Line trein 428/429 met bestemming München en Zurich en de Euro Night Line trein 436/437 met bestemming Wenen, Warschau en Moskou zullen vrijwel zeker éénmalig in Rotterdam te zien geweest zijn.

draaiboek

omleiding

City Night Line en Euro Night Line

via Rotterdam 

   

zaterdag 27 en zondag 28 juli 2013 

Vanwege werkzaamheden rondom ‘s Hertogenbosch rijden de City Night Line treinen vanaf- en tot Rotterdam. De treinen stoppen in Nederland alleen in Rotterdam, Eindhoven en Venlo voor het in- en uitstappen van reizigers. 

spoorgebruik City Night Line in Rotterdam

station

dag

trein nr

aankomst

spoor

wordt

vertrek

samenstelling

Rotterdam

zat / zon

428

9:45

8

80428

9:47

Lok + 15 rijt.

zat / zon

436

10:45

13

80436

10:47

Lok + 14 rijt.

zat / zon

80437

17:22

4

437

17:35

Lok + 14 rijt.

zat 

80429

19:22

4

429

19:35

Lok + 15 rijt.

zon

80429

19:19

4

429

19:35

Lok + 15 rijt.

treinen rijden ledig mat tussen Watergraafmeer en Rotterdam

Treinen stoppen op Dordrecht, Breda en Tilburg, maar NIET voor reizigers

 

Foto (Rob van der Rest) De 1751 is de trekkracht van City Line trein 80428 die op weg naar de Watergraafmeer gaat om schoongemaakt te worden. Aanvankelijk zou de trein aankomen op spoor 8 maar dit spoor was voor deze trein te kort en werd daarom uitgeweken naar spoor 14. Vertrek Rotterdam CS 27-07-2013.

Foto (Rob van der Rest) Euro Night trein 436, met als trekkracht de 1732, bij aankomst in Rotterdam CS op spoor 14 ipv. spoor 13. Opname op 27-07-2013.

Foto (Rob van der Rest) De 1732 is op zaterdag aan het eind van de middag met Euro Night 437 op weg richting Venlo. Dordrecht Wieldrechtse Zeedijk 27-07-2013.

Foto (Rob van der Rest) De 1733 is op zondagmiddag (17.43 uur) onderweg met Euro Night 437 naar Venlo en verder. Rotterdam Zuid 28-07-2013.

Foto (Rob van der Rest) Twee uur later passeert de City Night 429 ook Rotterdam Zuid. 28-07-2013.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Station Rotterdam Lombardijen

Op zaterdagmorgen 4 mei wilde ik graag de 2225 van SMMR in station Rotterdam Lombardijen fotograferen. Dat lukte ook prima maar niet op de plek in het station waar ik dacht, door werkzaamheden op IJsselmonde liepen de treinen over andere sporen, wat toch weer wat unieke beelden opleverde.

Foto (Rob van der Rest) LTE 6336 met een set ketelwagens op weg richting Kijfhoek. Door werkzaamheden werd er over het buitenste spoor via de fly-over naar Kijfhoek gereden. Na enige tijd kwam de loc terug na omgelopen te zijn waarna gerangeerd werd met een andere al aanwezige set ketelwagens en zo een complete trein werd gevormd. Rotterdam Lombardijen 04-05-2013.

Foto (Rob van der Rest) Thaly's stel 4345 heeft een speciale bestickering naar aanleiding van de kroning tot Koning van Willem Alexander. De zijkant is voorzien van onze nationale driekleur en de namen van diverse steden en o.a. de tekst  Tribute to the Netherlands en voorop een kroontje. Rotterdam Lombardijen 04-05-2013.

Foto (Rob van der Rest) De staaltrein uit Beverwijk naar Kijfhoek (Tr.61601) heeft de 189 080 als trekkracht, vrijwel altijd wordt deze trein met een 1600 gereden. Rotterdam Lombardijen 04-05-2013.

Foto (Rob van der Rest) De LTE 6336 bezig met het samenstellen van een ketelwagentrein. Rotterdam Lombardijen 04-05-2013.

Foto's (Rob van der Rest) De meest fraaie doorkomst van deze ochtend was natuurlijk de 2225 van de SMMR, gereden door de webmaster van de site www.feijenoordsemeesters.nl Cor de Rijke. Na een tankstop op Kijfhoek zal de prachtige machine doorrijden naar de ZLSM in Zuid Limburg. Rotterdam Lombardijen 04-05-2013.

Foto (Rob van der Rest) De volgende trein richting Kijfhoek wordt getrokken door de 189 048, autotreinen blijven altijd mooi om te zien. Rotterdam Lombardijen 04-05-2013.

Foto (Rob van der Rest) De glimmende LTE 6336 verlaat na gedane arbeid IJsselmonde richting Barendrecht Vork. Rotterdam Lombardijen 04-05-2013.

Foto (Rob van der Rest) Direct na vertrek van de LTE 6336 reed aan de andere kant de Thaly's naar Parijs voorbij, altijd wel een plaatje waard. Het is stel 4342. Rotterdam Lombardijen 04-05-2013.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Barendrecht Vrijenburgweg

De maand april leent zich goed voor het maken van opnamen langs het spoor, de zon is dan al vaak van de partij en de dagen zijn al lekker lang aan het worden. Eropuit dan maar met de camera. Op 16 april (2013) startte ik deze fotoserie langs de havenlijn, op 24 april was ik op Rotterdam Zuid en de havenlijn en op 27 april voor een trein van de NVBS ook weer langs de havenlijn.

Foto (Rob van der Rest) De DBS 189 052 op weg naar rangeerterrein Kijfhoek. Barendrecht, Vrijenburgweg 16-04-2013.

Foto (Rob van der Rest) Erts en kolentreinen zijn er genoeg op de havenlijn. De DBS 189 071 + 189 044 met een dergelijke beladen trein aan de haak. Barendrecht, Vrijenburgweg 16-04-2013.

Foto (Rob van der Rest) De lege treinen worden ook met 2 machines gereden, de DBS 189 047 + 189 033 op weg naar de Maasvlakte. Barendrecht, Vrijenburgweg 16-04-2013.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rotterdam Zuid

Een andere interessante plek is de omgeving van station Rotterdam Zuid. Het aantal goederentreinen is hier beperkt maar wie een liefhebber is van het reizigersvervoer komt goed aan zijn trekken. O.a. al het HSL-verkeer komt hier voorbij. Op 24 april werd dat mijn fotostek.

Foto (Rob van der Rest) De Fyra naar Breda wordt deze dag o.a. gereden met de E 186 111. Rotterdam Zuid 24-04-2013.

Foto (Rob van der Rest) De Fyra naar Amsterdam heeft één van de weinige witte machines als trekkracht, de E 186 144. Rotterdam Zuid 24-04-2013.

Foto (Rob van der Rest) De Arriva stellen 509 + 407 van de lijn Dordrecht-Geldermalsen zijn onderweg voor een wasbeurt naar Rotterdam CS. Rotterdam Zuid 24-04-2013.

Foto (Rob van der Rest) Soms kom je een voertuig tegen wat je niet direct verwacht, in dit geval het inspectievoertuig met de naam "Sherloc" van Volker Stevin ( 99 84 9946 060-1). Rotterdam Zuid 24-04-2013.

Foto (Rob van der Rest) De Thaly's is ook hier een bekende verschijning. Het Thaly's stel 4342 op weg naar Amsterdam. Rotterdam Zuid 24-04-2013.

Foto (Rob van der Rest) Een toevalstreffer was ook dit treinstel (ICM 4030), een overbrengingsrit richting Dordrecht. Rotterdam Zuid 24-04-2013.

Foto's (Rob van der Rest) Een wereld van verschil is te zien op de foto's hierboven. DBS loc 1612 is als losse loc onderweg naar Kijfhoek. Normaal heeft de machine de trein Beverwijk-Kijfhoek aan de haak, deze keer (wegens een staking bij DBSchenker?) echter niet. De bovenste opname laat ons een deel zien van het moderne Rotterdam, de onderste opname toont ons het Varkenoordse viaduct met daarachter de grootste Moskee van ons land. Rotterdam Zuid 24-04-2013.

Barendrecht Vrijenburgweg

Foto (Rob van der Rest) De RRF 19 en 16 onderweg richting Barendrecht Vork. Let even op het verschil in beschildering. Barendrecht, Vrijenburgweg 24-04-2013.

Foto (Rob van der Rest) De LTE 6336 met een ketelwagentrein richting Botlek. De machine zou later die middag ketelwagens brengen bij Vopak in Vlaardingen.  Barendrecht, Vrijenburgweg 24-04-2013.

Foto (Rob van der Rest) ERS loc 189 212 heeft bijna Waalhaven Zuid bereikt met een volledig beladen containertrein aan de haak. Barendrecht, Vrijenburgweg 24-04-2013.

Foto (Rob van der Rest) De SNE (Stichting NVBS Excursies) had zaterdag 27 april 2013 zijn Koninginnedagrit die vanaf Rotterdam CS ging naar industrieterrein "De Staart"  bij Dordrecht en daarna verder richting de Maasvlakte. De 6426 mocht het klusje klaren en is hier met de fraaie rijtuigen te zien op de havenspoorlijn ter hoogte van Barendrecht, Vrijenburgweg richting Maasvlakte. De SNE is een onderdeel van de NVBS; www.nvbs.com

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Maastricht

Op de verbinding Maastricht-Luik rijdt de NMBS nog steeds met "klassiekjes". Op 5 maart (2013) was ik in Maastricht om te kijken of ze nog reden en aan het perron stond de 244 gereed voor vertrek om 16.19 uur naar Luik. In een poging om buiten het station een opname te maken ging ik naar de iets verder zijnde overweg. Het vertreksein werd gegeven maar het klassiekje kwam niet van zijn plaats. De overweg bleef een kleine 5 minuten gesloten maar er gebeurde niets. Aangezien ik vanaf mijn fotoplekje niet kon zien wat er was besloot ik te wachten op de dingen die gingen komen. Om 16.52 kwam er vanuit Luik een stel uit de 700 serie aan, zette zich aan de 244 vast en maakte zich gereed voor vertrek maar....vertrek bleef uit. Eerst om 17.19 uur werd vertrokken, de rit van 16.19 uur was daarbij vervallen. Altijd leuk een uurtje later thuiskomen. Bij het maken van de eerste foto was me niets opgevallen aan de 244, bij vertrek zag ik pas de andere kant van het stel, die kant had niet meer het vertrouwde rood maar een veelvoud aan kleuren, hoe duidelijk kan het zijn dat de laatste dagen van deze serie zijn geteld....

(Alle foto's boven Rob van der Rest) De 244 aan het perron in Maastricht en het vertrek achter stel 781. Opname op 05-03-2013.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Heukelom

(Foto Rob van der Rest) De Olympische trein, stel 9525 op weg richting Tilburg. Heukelom 28-02-2013. Heukelom is een gehucht wat tot 1996 behoorde tot de aangrenzende gemeente Berkel-Enschot, na de opsplitsing en annexatie van Berkel-Enschot door de gemeente Tilburg behoort  het gehucht tot de gemeente Oisterwijk.

(Foto Rob van der Rest) Plan V 952 is onderweg richting Oisterwijk als stoptrein Tilburg Universiteit-Eindhoven. Heukelom 28-02-2013.

(Foto Rob van der Rest) Plan V 964 komt enkele ogenblikken later voorbij op weg naar Tilburg Universiteit. Heukelom 28-02-2013.

(Foto Rob van der Rest) DB Schenker loc 6423 (Chris) is op weg met Tr.62061 (Acht-shuttle) richting Maasvlakte. Heukelom 28-02-2013.

(Foto Rob van der Rest) Plan V 929 + 926 als sprinter naar Tilburg Universiteit. Heukelom 28-02-2013.

HTRS 189 289 is met een beladen Ford trein (50150, Dillingen-Sloe) onderweg naar zijn eindbestemming. Heukelom 28-02-2013.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rotterdam CS

(Foto Rob van der Rest) Onder aanvoering van de E 186 119 komt de Fyra naar Breda (Trein FYR 928) aan op Rotterdam CS. Opname op 08-02-2013.

(Foto Rob van der Rest) Volgens de dienstregeling moest trein 61601 (Beverwijk Hoogovens-Kijfhoek Noord) Rotterdam CS passeren om 11.33 uur. Keurig op tijd passeerde de trein met als trekpaard de fraai rode 1611 het station. Opname op 08-02-2013.

(Foto's Rob van der Rest) Boven: Thaly's stel 4322 heeft ter gelegenheid van een tentoonstelling van couturier Jean Paul Gaultier in de Rotterdamse Kunsthal een speciale bestickering gekregen. De 4322 is op weg naar Amsterdam als THA 9315. Onder: Vertrek uit Rotterdam CS 08-02-2013.

(Foto Rob van der Rest) De E 186 121 is als FYR 925 (Breda-Amsterdam CS) onderweg naar Amsterdam. De schaduwen van de overkapping geven een vreemd beeld. Rotterdam CS 08-02-2013.

(Foto Rob van der Rest) De afbraak van de tijdelijke ingang van Rotterdam CS is begonnen, in de achtergrond de nieuwe aankomst-en vertrekhal. Opname op 08-02-2013.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------