www.sporen-met-rob.nl

(Deutsche Bundesbahn, Stolberg 11-01-1971)

Na mijn bezoek aan Bw. Rheine in september 1970 wilde ik wel eens ergens anders gaan fotograferen. Het idee werd geboren om te gaan naar het in de buurt van Aachen liggende Bw. Stolberg met een kleine uitstap naar het Bw. Aachen-West. De keus viel op deze plek vanwege het feit dat er voldoende stoomtreinen reden en het niet te ver over de Nederlandse grens lag. Zo ging ik met vriend Hans in de vroege ochtend op stap. In de loop van de ochtend bereikten we het station van Stolberg, het was een mooie dag dus wat kon ons gebeuren. Eerst maar eens even het station verkennen, vl goede fotoplekjes had je niet door de laagstaande zon en aangezien het station midden tussen de sporen lag maar even op zoek naar een plekje waarvandaan je een redelijke foto kon maken, aan het eind van het perron vonden we een plaatsje waarbij je ook nog uitzicht had naar het goederenstation. Erg druk was het niet, na ruim een uur gestaan te hebben waren 2 losse locs richting Aachen gepasseerd. Dat schoot niet op, dan maar naar het Bw. Het Bw. lag vlak bij het station dus dat zat mee.

(Foto Rob van der Rest) De 052 549 komt vanuit het Stolberg Gbf door Bf. Stolberg gereden op weg richting Aachen, 11-01-1971.

(Foto Rob van der Rest) De 052 771 rijd met tender vr richting Aachen, het seinhuis in de achtergrond is inmiddels afgebroken, Bf. Stolberg 11-01-1971.

Na de aanschaf van ons verzekeringspapiertje en aanmelding bij de Lokleitung snuffelden we wat in het Bw. rond.

 Het personeel keek wel een beetje vreemd op van de 2 fotografen, wat moesten die daar nu op deze koude winterdag, zveel was er nu ook weer niet te zien. Er reden wat machines het Bw in en uit maar om voor die paar machines in de kou te staan en uren te reizen ........

(Foto boven en onder Rob van der Rest) De 050 805 komt het Bw. Stolberg binnen gereden en na het verzorgen van de machine zal deze via de draaischijf in de locloods verdwijnen, 11-01-1971.

  

(Foto's Rob van der Rest) links: de machtige voorkant van de 052 916, rechts wordt de 051 877 ontdaan van de kolenslakken door het werkplaats personeel, Bw. Stolberg 11-01-1971.

Aangezien we deze dag ook nog even in het Bw. Aachen-West wilden kijken maakten we ons na een uurtje uit de voeten, het enige wat ik nog wilde doen was het maken van een kleurenfoto met de AGFA-Clack, de kwaliteit van de opname is niet geweldig maar beter iets in kleur dan niets, met dit plaatje verlieten we Bw. Stolberg.

(Foto Rob van der Rest) De 052 208 op de draaischijf, Bw. Stolberg 11-01-1971.

Vanuit Stolberg namen we het stoptreintje naar Aachen Hbf in de hoop daar nog wat goederentreinen met stoom aan te treffen, en inderdaad troffen we die ook zoals uit onderstaande beelden blijkt, het enige nadeel hierbij was het feit dat de machines van deze treinen met de tender voorop liepen, het zat ons deze dag nu niet bepaald mee.

(Foto boven Rob van der Rest) De 052 317 van Bw. Aachen-West op weg met een goederentrein richting Stolberg, Aachen Hbf 11-01-1971.

(Foto onder Rob van der Rest) De 052 302 van Bw. Stolberg met een autotrein op weg naar Aachen-West Gbf., Aachen Hbf 11-01-1971.

Na nog een tijdje in Aachen Hbf te zijn gebleven leverde dit geen verdere plaatjes met stoom op, wl genoeg elektrische machines maar daar ging onze belangstelling niet naar uit, behalve dan de onderstaande opname van deze treinen.

(Foto Rob van der Rest) De NMBS 1604 staat gereed voor vertrek met de internationale trein van Keulen naar Oostende, aan de andere zijde de 215 027 met een fraaie trein, let op het eerste rijtuig. Aachen Hbf 11-01-1971.

 Dan maar met een treintje naar het Bw. Aachen-West in de hoop daar nog wat stoomlocs aan te treffen, immers het Bahnbetriebswerk daar zou binnen afzienbare tijd gesloten worden en het kon zelfs zijn dat er in het geheel weinig of niets te zien was. Op 1 april 1971 werd het Bw. Aachen-West officieel gesloten en gingen de toen nog aanwezige machines in de weken erna over naar het Bw. Stolberg, als laatste de 052 692 op 31 mei van dat jaar. In 2010 reed ik per trein nog een keer langs het oude Bw. Aachen-West, duidelijk nog herkenbaar aan de nog aanwezige gebouwen.

(Foto Rob van der Rest) En van de weinige nog tot het Bw. Aachen-West behorende machines, de 052 317 die we eerder al in Aachen Hbf gezien hadden in het Bw., 11-01-1971.

Met het maken van bovenstaande foto eindigde onze fotodag rond Stolberg en Aachen, ondanks de wat magere oogst een fijne dag, een lange treinreis wachtte ons nog naar het Rotterdamse waar weer een volgende reis gepland zou worden.