www.sporen-met-rob.nl

Allerlei, Deel 9

In dit hoofdstuk zet ik items waarvoor geen (groot) verhaal te maken is. Het zijn meestal opnamen van een bijzonder transport, een spoors object, locomotief, treinstel, station of zomaar een mooi plaatje.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Frankrijk...

Foto (Uitgave van "Pyr.Ocťan" Labouche Fr.-Toulouse.) Op deze foto zien we het station van Toulouse Matabiau. Ik schat dat deze opname ergens in de 40er jaren is gemaakt. De postkaart heeft niet 'gelopen'. Niet alleen het station is geweldig om te zien maar ook de auto's en bussen zijn een lust voor het oog. Het station ziet er nog steeds zo uit.

Foto (Andrť Leconte) Het station van Strasbourg werd geopend op 15-08-1883. Kijk eens naar de prachtige auto's voor het station, ik vermoed dan ook dat de foto ergens in de 30er jaren is gemaakt. De postkaart heeft 'gelopen' en is verstuurd op 01-08-1952 van Strasbourg naar Guer (Morbihan). Sedert 28-12-1984 heeft het de status van historisch monument. In 2006 is de voorzijde van het station voorzien van een 25 Mtr. hoge glazen wand waardoor het lijkt of het station er tegenwoordig uit ziet of dat het onder een glazen stolp ligt.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rees (bij Emmerich), augustus 2017

Foto (Rob van der Rest) Een verre van ideaal fotoplekje door het grote nadeel dat je door de bomen de trein niet ziet aankomen. Het voordeel is dat je de trein in een mooie bocht kan fotograferen met in de achtergrond nog van die kenmerkende telegraafmasten zoals je die vroeger (tegenwoordig heel wat minder) altijd langs het spoor zag. We zijn in het dorp Rees aan de Am Gšnsenweiher waar ik de DBC 189 088-8 vast kan leggen met de kalktrein 47750 van Flandersbach naar Beverwijk. Opname op 23-08-2017.

Foto (Rob van der Rest) Vanaf de andere kant op dit plekje heb je een nog slechter zicht op wat voor trein er aankomt. Maar toch....Abellio (dochter van onze NS) verzorgd sedert december 2016 de verbinding Arnhem Centraal-Dusseldorf Hbf. De ET 25 2306 is als trein 20029 onderweg naar Dusseldorf Hbf. Ook deze foto werd gemaakt op 23-08-2017.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voormalig station VonÍche (BelgiŽ)

Foto's (Rob van der Rest) In het laatste jaar dat het station van VonÍche in gebruik was bracht ik er (samen met vriend Dave H.) een bezoek. Het was de laatste zomer dat het station nog geopend was. Op 1 oktober 1898 werd het station in gebruik genomen, in 1990 werd de goederenafdeling gesloten en op 26-09-1993 werd het ook voor het reizigersverkeer gesloten. Toen wij er waren, op 08-05-1993, verkeerde het station in slechte staat. Het dak op het stationsgebouw was afgedekt met een zijl om grote lekkages te voorkomen en op de onderste foto is goed te zien dat het dak van de goederenloods bezig was vanzelf in te storten. Het station werd daarna afgebroken. De op de bovenste foto aan de linkerkant aanwezige houthandel is er in 2017 nog steeds en het woongebouw achter het station op de onderste foto ook.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Spanje

Foto's (Rob van der Rest) Veel Nederlanders gaan op vakantie in Spanje naar o.a. Malgrat de Mar. In Malgrat is het oude station in 2010 mooi opgeknapt en dat was wel een plaatje waard. Het exotische tintje wordt extra onderstreept door de palmbomen en op de onderste foto door het uitzicht vanuit het station op de Middellandse Zee. De terrasjes van het hotel bevinden zich direct aan de spoorbaan. Op de foto de treinstellen 058M en 066M van de Renfe, rijdend voor Rodalies de Catalunya die het voorstadverkeer verzorgd in de ruime omgeving van Barcelona. De trein is op weg naar L'Hospitalet de Llobegrat. Opnamen op 11-10-2010.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DDM-1

Vanaf mei 1985 was het nieuwste reizigersmaterieel van de NS (DDM-1) te vinden in de Zaanstreek. Toen met ingang van de nieuwe dienstregeling in de zomer van 1986 het DDM-1 materieel ook elders ingezet werd organiseerde de NS kennismakingsritten in verschillende delen van het land. Ik maakte van de gelegenheid gebruik om ook een rondrit mee te maken, zoals trouw bewaard kaartje hierboven laat zien.

Foto's (Rob van der Rest) Boven: De eerste rondrit werd door mij op de foto gezet ter hoogte van de overweg aan de Rotterdamse Dordtsestraatweg als deze naar het eindpunt Dordrecht gaat, daarna zette ik koers naar station Dordrecht om mee te gaan rijden met rit 2. Onder: Vůůr dat ik in zou stappen maakte ik om 14.00 uur nog gauw even een foto. Natuurlijk ging ik op de bovenverdieping zitten om niets van het uitzicht te missen. Loc 1617 zag er trouwens prachtig uit. Opnamen op 09-03-1986.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------