www.sporen-met-rob.nl

(Trams in Jena)

Opnamen van 26-04 t/m 28-04-1991 van Gotha trams.

Toen eenmaal eind 1989 de muur verdween tussen Oost-en West Duitsland opende dat de mogelijkheid om zonder visum en de zware controles vanuit Rotterdam naar mijn vrienden in Jena te reizen, omgekeerd was dat natuurlijk ook het geval. Als eerste ondernam ik de rit naar Jena naar de familie Harz. Daar aangekomen maakte in de dagen die daarop volgden nog vele spoorwegopnamen samen met seinhuiswachter Siegfried die als geen ander wist waar en wanneer er iets bijzonders te fotograferen viel. Maar...wat ik in de jaren 1979 tot 1982 niet gedaan had deed ik nu wel, ik fotografeerde ook de trams die in Jena rondreden op slechts 2 tramlijnen. De foto's vind je hieronder.

Foto (Rob van der Rest) De woning van Siegfried waar we verbleven was niet ver van de Dornburger Strasse gelegen. De eerste foto die ik maakte werd gemaakt op de hoek van de Dornburger Strasse met de Robert-Blum-Strasse. We zien de Gotha T57, stel 026, met 2 bijwagens type Gotha B57 op weg van Jena Winzerla naar Jena Zwätzen als lijn 1. Opname op 26-04-1991.

Foto (Rob van der Rest) Niet veel later zijn we bij de remise (Betriebsbahnhof) aan de Dornburger Strasse. We zien de tramstellen 037 en 018. Ook de beide auto's passen mooi in dit tijdsbeeld. Hier was sedert de 'Wendung' nog niets verandert.  Opname op 26-04-1991.

Foto (Rob van der Rest) Na het korte bezoek aan de remise komen we in het centrum terecht waar ik tramstel 104 als lijn 2, met ook nu weer 2 bijwagens, tegenkom die als eindbestemming het Betriebsbahnhof aan de Dornburger Strasse heeft. Waar de opname precies werd gemaakt weet ik niet.  Jena 26-04-1991.

Na een uitgebreid bezoek aan de stad stoppen we nog even aan de Holzmarkt.

Foto's (Rob van der Rest) De Holzmarkt is het begin en eindpunt van lijn 2 Holzmarkt - Jena Ost. Direct na aankomst op de Holzmarkt wordt de lijnfilm gedraaid en komt de bestemming Jena Ost op tramstel 012 te staan (foto onder). De tram heeft een vrouwelijke bestuurder, héél gewoon in die tijd, passagiers wachten geduldig tot ze in kunnen stappen, een Russische militair steekt de straat over. De reclame op de gevel stamt nog uit de DDR-tijd: "Jena Glas" in aller Welt für Wissenschaft, Technik und Haushalt.  Jena, Holzmarkt  26-04-1991.

Foto (Rob van der Rest) Op de terugweg naar huis rijden we nog even langs de remise aan de Dornburger Strasse. Daar treffen we tramstel 016 die zijn weg vervolgd als lijn 1 naar Winzerla.  Jena 26-04-1991.

Foto (Rob van der Rest) Aan de overzijde van het Betriebsbahnhof vond je de Russische kazernes. Ook in 1991 waren ze er nog, 2 Russische militairen begroeten elkaar voor de ingang. Hier verbleven over het algemeen de gewone Russische soldaten, aan de zijde waar ik sta waren hoge flats waar de hogere militairen verbleven.  Jena, Dornburger Strasse 26-04-1991.

Foto (Rob van der Rest) Nog even onderweg een plaatje maken, waar precies weet ik niet meer, tramstel 026 die ik ook al in de ochtend fotografeerde is weer onderweg naar Winzerla. De dag zat er zo'n beetje op, buiten de treinen een mooie (tram) fotobuit.  Jena, 26-04-1991.

De volgende dag bezochten we de wekelijkse markt in het centrum en de botanische tuin van de stad. 

Foto (Rob van der Rest) Na dat bezoek fotografeerde ik vlak bij huis nog de Gotha T57 en 2 B57 bijwagens. De foto werd gemaakt op de kruising van de Hufelandweg en Dornburger Strasse. Opname op 27-04-1991.

Foto (Rob van der Rest) Tramstel 037 is zojuist de B88 gepasseerd en bevind zich nu op de Camsdorfer Brücke, een deel van de Carl-Liebknecht-Strasse. Vanaf deze plek gingen we op bezoek bij familie van Siegfried in het stadsdeel Wenigerjena.  Opname op 28-04-1991.

Foto (Rob van der Rest) Later in de middag ging het van hieruit weer naar huis per Tram waarvan ik geen foto maakte. Toen we weer aankwamen bij de Carl-Liebknecht-Strasse maakte ik nog even een foto van de Trabant waarin we meegereden waren. Maar kijk even...net op dat moment kwam er een 3-wielige scooter aanrijden met 2 mensen erin. Deze stapten uit en terwijl ik de foto maak rijdt ook een tram voorbij waarbij ook een deel van de 2 bijwagens op de foto komt. Het pand achter de Trabant is nog niet opgeknapt, de foto zou ook zomaar ergens in de begin 80er jaren gemaakt kunnen zijn. Het pand is tegenwoordig een restaurant met Michelinster. De foto werd gemaakt vanaf de Wenigerjenaer Ufer.  Opname op 28-04-1991