www.sporen-met-rob.nl

(Spoorwegmusea)

STAR, Stadskanaal 22-07-2012, deel 1

Tijdens een vakantie in Borger nam ik het besluit om ook maar eens te gaan kijken bij de STAR (Stichting Stadskanaal Rail, tegenwoordig beter bekend als Museumspoorlijn STAR). De oprichting van de STAR was in 1992, dus bestaat de STAR op dit moment (2022) 30 jaar, een mooi moment om de door mij 10 jaar geleden foto's maar eens te tonen. Het was een prachtige dag om te fotograferen, waar precies er mooie fotoplekjes waren wist ik niet precies dus dat was een beetje gokken.

Foto (Rob van der Rest) Bij aankomst in de vroege ochtend eerst maar eens het geheel verkennen. STAR loc T3-5933 stond al gereed aan het perron voor de rit naar Veendam. Even heen en weer lopen dan maar...Station Stadskanaal 22-07-2012.

    

Foto's (Rob van der Rest) De loc zag er mooi verzorgd uit en bij de fraaie NS goederenwagen stonden melkbussen en zakken gereed om vervoerd te worden, wat een lekker sfeertje! 

Foto (Rob van der Rest) Aan het uiteinde stond dieselloc 12, tegenwoordig DL12, gebouwd in 1955 bij MAK in Kiel. Ongetwijfeld zal de dieselloc de rijtuigen en goederenlwagens klaargezet hebben aan het perron voor de rit naar Veendam.  Station Stadskanaal 22-07-2012.

Na even op het station geweest te zijn werd de lijn opgezocht voor wat foto's.

Foto (Rob van der Rest) Waar ik deze foto precies genomen heb heb ik niet genoteerd, in mijn herinnering was dat niet zo ver van het station richting Veendam. De T3-5933 is met de eerste personentrein van die dag onderweg.  Omgeving Stadskanaal, 22-07-2012.

Foto's (Rob van der Rest) Vanwege onbekendheid met de omgeving van de spoorlijn kon ik de trein eerst bij de overweg aan de C.W.Lubbersstraat in Wildervank vastleggen. Via Google maps kon ik de preciese plaats van de opname van 10 jaar geleden vinden, het plekje van de foto is nog onveranderd. Nadat de trein de overweg was gepasseerd (foto onder) werd even stilgestaan wat me gelegenheid bood om nog een paar foto's hier te maken.  Wildervank, 22-07-2012.

  

Foto's (Rob van der Rest) Nadat de trein was vertrokken van bovenstaande plek vertrok ik snel richting station Veendam.  Wildervank, 22-07-2012.

Foto (Rob van der Rest) Nog net op tijd kwam ik aan bij het station van Veendam, omdat ik ook het station mee op de foto wilde hebben nam ik de aanwezige verlichtingspaal maar voor lief, het was niet anders.  Veendam, 22-07-2012.

Foto (Rob van der Rest) Ook Arriva komt met zijn treinen in Veendam. Een onbekend treinstel wacht op zijn passagiers, een beetje strijklicht zorgt ervoor dat het nog een leuk sfeerplaatje wordt. De T3- 5933 zal zijn trein aan het oude perron achterlaten en omlopen voor de terugrit.  Veendam, 22-07-2012.

Foto (Rob van der Rest) De loc in al zijn schoonheid, vooral de kuiptender geeft de machine een mooie uitstraling.  Veendam, 22-07-2012.

    

Foto's (Rob van der Rest) Als de T3-5933 bezig is aan zijn laatste stukje naar het perron (links) begeef ik me weer richting de trein. Deze is inmiddels weer gereed voor vertrek, nu met tender vr naar Stadskanaal.   Station Veendam, 22-07-2012.

In de volgende update foto's van deze rit en opnamen van ander materieel van de STAR in Stadskanaal.