www.sporen-met-rob.nl

(Spoorwegmusea)

Rotterdamse Tramweg Maatschappij (RTM), Ouddorp 09-05-2024.

Zoals gewoonlijk op Hemelvaartsdag hebben de railmusea hun speciale rijdag(en). Ook dit jaar bezocht ik weer de RTM in Ouddorp. Het ritje met de auto vanuit Rotterdam duurde wel wat langer als ik mij bedacht had, maar dan heb je ook wat. Alle 3 bedrijfsvaardige stoomlocs stonden onder stoom en reden ook die dag. Toevallig, zonder dat we het van elkaar wisten, had ook spoorwegvriend Marco dezelfde gedachte als ik, alleen had hij de afstand tussen Rotterdam en Ouddorp per fiets gedaan. De hoofdzaak was niet alleen om in de rondte te kijken in het museum maar ook om mee te rijden. Dat laatste is niet alleen leuk maar je steunt ook nog de RTM.

Foto (Rob van der Rest) Na onze kaartjes voor de stoomrit gekocht te hebben liep ik via de zijkant van de remise naar het perron. Het eerste object wat ik passeerde was deze fraaie 4-assige goederenwagon. Prachtig gerestaureerd een lust voor het oog.  Ouddorp, 09-05-2024.

Foto (Rob van der Rest) Direct vr de ingang van de remise nog een leuke verrassing, de rijdende stoommachine "Helen" reed even naar een ander plekje, interessant wat er voor nodig is om deze in beweging te krijgen.   Ouddorp, 09-05-2024.

Foto's (Rob van der Rest) Aangekomen op het perron stond loc 54 al gereed met zijn rijtuigen voor rit 21 naar Scharendijke. Er wordt nog even wat gesleuteld en daarna wacht ik op het vertrek. Ondertussen maak ik nog maar een paar plaatjes (foto's onder) van het werk van machinist en stoker. Tenslotte is het zo dat een perfect afgestelde loc ook het lekkerste 'loopt'.  Ouddorp, 09-05-2024.

 

Foto (Rob van der Rest) Buiten de fraaie stoomlocs heeft de RTM op het gebied van diesels ook het nodige te bieden. Op de sporen naast het perron stond de motorwagen M67 met daarachter de M1804 en ernaast de M1602, ook prachtig onderhouden en opgepoetst.  Ouddorp, 09-05-2024.

Foto (Rob van der Rest) Voor de liefhebbers die ook een klein stukje wilden meerijden op de voetplaat (machinistenhuis) stond loc 50 langs het perron. Daar maakten vooral kinderen gretig gebruik van, tenslotte heb je als kind niet altijd zomaar de mogelijkheid om op een stoomloc een stukje mee te rijden.   Ouddorp, 09-05-2024.

Foto (Rob van der Rest) Alles klaar voor vertrek, nog een laatste foto en instappen maar voor een heerlijke stoomrit.  Ouddorp, 09-05-2024.

Foto's (Rob van der Rest) Na aankomst op het eindpunt moet de loc omlopen om aan de andere kant van de trein te komen. Loc 54 heeft zojuist de rijtuigen achter zich gelaten en loopt daarna over het wissel om vervolgens achterwaarts (foto onder) naar het andere einde van de rijtuigen te rijden.  Scharendijke, 09-05-2024.

Foto (Rob van der Rest) Nadat alle passagiers weer zijn ingestapt worden door de beide conducteurs de deuren weer gesloten, vanuit de loc wordt alles gadegeslagen en nadat ook ik ben ingestapt gaat het weer terug naar Ouddorp.  Scharendijke, 09-05-2024.

Foto (Rob van der Rest) Onderweg, vlak voordat we het perronnetje van Middelplaat - Haven bereiken, maak ik nog een foto vanuit de rijdende trein.  09-05-2024.

Foto (Rob van der Rest) Na aankomst in Ouddorp maakte ik nog deze foto, alle passagiers zijn al uitgestapt en loc 54 wordt later weer in orde gebracht voor de volgende rit.  Ouddorp, 09-05-2024.

Foto (Rob van der Rest) Langs de andere zijde van het perron staat loc 50 al gereed voor het maken van een rit naar Scharendijke. Daarachter staat dan nog loc 56 die de eerste trein van deze dag reed. De stoker is bezig de loc te verzorgen en als je nog graag mee wil werken en je bent al een beetje op leeftijd kan je mooi, als het nodig is, nog wat aanwijzigingen geven vanaf je rollator. Welke leeftijd je ook hebt, genieten valt er genoeg bij de RTM.  Ouddorp, 09-05-2024.

Foto (Rob van der Rest) Als laatste maak ik dit plaatje, er was een modelspoor aangelegd waar een stomend locje met rijtuigen was te zien, voor de kleintjes een mooie oude Hollandse draaimolen en links zien we stoommachine/tractor 'Helen' ook nog staan. Voor mij zat de dag erop. 

Marco Schoonhoven maakte later in de middag nog een filmje en een foto van de laatste rit van deze dag met de locs 50 en 54.

Hierbij het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=eGHZI4i9lnw