www.sporen-met-rob.nl

(RENFE, Nationale spoorwegmaatschappij van Spanje)

Costa Maresme, juni 2013

Al enige jaren ga ik op vakantie naar de streek rond Barcelona.  In en om Barcelona is een uitgebreid Metro- en spoorwegnet. Je vind er de treinen onder de naam Rodalies wat Metro-achtig is en het normale treinverkeer voor de wat langere en lange afstanden. De onder de naam Rodalies rijdende treinen liggen toch, voor Nederlandse begrippen, soms flinke afstanden af. Zo rijden zij bijvoorbeeld treinen tussen Barcelona en het grensstation met Frankrijk, Port-Bou waar zij 2 uur en 41 minuten over doen. De plek waar onderstaande opnamen zijn gemaakt ligt aan de lijn Barcelona-Macanet via Montaro.

Foto (Rob van der Rest) De stellen 082 + 064 zijn onderweg van Macanet naar L'Hospitalet de Llobregat. Doorkomst in Santa Susanna 20-06-2013.

Foto (Rob van der Rest) De moderne stellen 721 + 711 zijn vanuit Blanes op weg naar L'Hospitalet de Llobregat. Santa Susanna 20-06-2013.

Foto (Rob van der Rest) Een half uur later passeren de stellen 319 + 122 vanuit Blanes, met ook als eindpunt L'Hospitalet de Llobregat. Santa Susanna 20-06-2013.

Op het gehele baanvak tussen Montaro en Blanes wordt gereden in een half uur dienst. Vanaf Calella tot Macanet is de lijn enkelsporig met passeermogelijkheden in de stations van Pineda, Malgrat de Mar en Blanes. 

Foto (Rob van der Rest) Sommige treinstellen hebben de kenmerken van Rodalies die het voorstadverkeer verzorgd rond Barcelona maar lang niet allemaal en dat is voor toeristen nogal verwarrend. In beeld 2 treinstellen, de 312 + 115 op weg richting Blanes vlak voordat het stationnetje van Malgrat de Mar bereikt wordt. Links ligt niet zichtbaar de Middellandse Zee. Opname op 22-06-2013.