www.sporen-met-rob.nl

(Nederlandse Spoorwegen)

Maassluis, H.v.Holland en Kijfhoek, juni 1985

Na in de maand mei veel in de Achterhoek gefotografeerd te hebben nam ik in juni een beetje gas terug. Slechts enkele keren was ik in de buurt van Rotterdam onderweg. In mijn komende vakantie in augustus kreeg ik nog genoeg tijd om te fotograferen bij de NS. Ik wilde hier en daar even op de Hoekse Lijn kijken, iets wat ik veel te weinig gedaan had. Pas nu, ruim 30 jaar later, realiseer ik mij dat ik vele kansen heb laten liggen om daar mooie foto's van o.a. internationale D-treinen te maken. We zullen het moeten doen met de weinige opnamen. Ik startte, net als zo vaak, op Rotterdam Rmo.

Foto ( Rob van der Rest) Op de Rmo stond deze 'Sik' te wachten op de dingen die gingen komen, de sneeuwschuiver lag nog steeds op zijn vertrouwde plekje. Opname op 02-06-1985.

Vervolgens ging het door naar Maassluis.

Foto ( Rob van der Rest) De Lmt. 331 stond op één van de sporen van de buizenfabriek bij van Leeuwen. Of het locje gebruikt werd voor het plaatsen van wagens is mij niet bekend, ik denk het niet. Tot begin 2017 vond nog vervoer plaats naar van Leeuwen waarna alleen nog in Zwijndrecht vervoer van buizen plaatsvindt.  Maassluis 02-06-1985.

De volgende stop was Hoek van Holland. Door de zonnestand hield ik het daar al snel voor gezien, de zon stond vrijwel loodrecht op de lijn. Ik had er beter een poosje kunnen blijven staan....

Foto ( Rob van der Rest) De Lmt. 218 was hier aan het werk geweest en stond ingesloten tussen enkele goederenwagens. In de achtergrond bevond zich een opstelterrein voor Engelse personenauto's waarop een aantal auto's van het type Landrover te zien zijn.  Hoek van Holland 02-06-1985.

Foto ( Rob van der Rest) Langs het perron stond ook de D 317 "Britanniaexpres" met als trekkracht de 1618 die de trein naar Venlo zal brengen waar deze door een Duitse loc overgenomen werd. In 2017 is deze machine nog steeds in gebruik bij de goederenvervoerder Captrain.  Hoek van Holland 02-06-1985.

Later in de maand bracht ik nog een kort bezoekje aan Kijfhoek dat nog 2 aardige opnamen opleverde.

Foto ( Rob van der Rest) Doorkomst op Kijfhoek van Diesel 3 stel 111. Vrijwel zeker heeft het treinstel een kort bezoek gebracht aan de werkplaats Feijenoord gezien de stand van de motorwagen en is weer op weg naar station Dordrecht voor zijn inzet op de Betuwelijn.  Kijfhoek 25-06-1985.

Foto ( Rob van der Rest) De beladen ertstreinen werden vanuit de Maasvlakte naar Venlo gereden met gemengde tractie, 1300 met 2x 2200/2300. Soms werd op de terugweg ipv. een lege set ertswagens een andere goederentrein meegenomen. De 1313, 2310 en 2323 komen vanuit Venlo aan op Kijfhoek waar de rit voor deze combinatie eindigt.  Opname op 25-06-1985.