www.sporen-met-rob.nl
(Nederlandse Spoorwegen)
Rotterdam, vanaf Laurenskerk met station Blaak, 21-08-1993.
Nog een dikke maand en dan is het zover, het einde van het 'Luchtspoor' door Rotterdam. Op zaterdag 21 augustus 1993 kon je de toren van de Grote of St. Laurenskerk weer beklimmen. Ruim 300 treden wachten op me, maar dan heb je ook wat. De kleine bijdrage van 50 cent (tegenwoordig 7,50 Euro) stond in geen verhouding tot het geweldige uitzicht. Wat een heerlijke tijd. Vanaf de bovenzijde van de toren had je een fraai uitzicht over de gehele stad en kan je er prachtige foto's maken. Ook nu nog kan je de toren van april tot oktober beklimmen.
Foto's (Rob van der Rest) De eerste trein die voor de lens kwam was er een met als tractie de 2558 van de NMBS. De trein bestond uit 5 rijtuigen, 2 van de DB en 3 van de SNCF. Tegelijkertijd komt een NS treinstel Plan T wat naar Dordrecht gaat het station binnengereden, het wordt dus zo wel een internationaal gebeuren. Station Rotterdam Blaak, 21-08-1993.
Foto (Rob van der Rest) Niet veel later zien we weer een NMBS loc voor de D 283 van Parijs Noord naar Amsterdam CS. De trekkende loc is de 2551. Station Rotterdam Blaak, 21-08-1993.
Foto (Rob van der Rest) Een andere leuke combinatie is deze, de 1758 is met een DD-AR stam onderweg richting Rotterdam CS. In de achtergrond zien we de Binnenrotte op de hoek van de Meent waar het terras aan de linkerkant met het mooie weer goed bezet is. Rotterdam, Binnenrotte 21-08-1993.
Foto's (Rob van der Rest) Met deze 2 foto's ga ik de omgeving van station Blaak eens onder de loep nemen: vlnr. zien we de Centrale Bibliotheek en 'Het Potlood' met daartussen de kop van een Mat'57 dat hier als tijdelijk monument staat, afkomstig van de ABKk 1205. Verder daarachter de Kubuswoningen van architekt Blom en de ronde kap van het nieuwe ondergrondse station Blaak. daarachter ligt dan de bebouwing van Plan C en het Witte Huis met daaraanvast de herbouw van de gesloopte panden aan de Wijnhaven. Duidelijk herkenbaar ook de in 1981 in gebruik genomen Willemsbrug en rechts de 5 brugdelen van de spoorbrug over de Nieuwe Maas met daarachter 'De Hef'. Op de onderste foto aan de Nieuwe Maas het grote kantoorgebouw mat de naam 'Willemswerf'. Op de overzijde van de Nieuwe Maas zien we een deel van het Noordereiland. Rotterdam Blaak, 21-08-1993.
Foto (Rob van der Rest) Een onbekend treinstel Plan T maakt een stop in het station, de volgende stop is Rotterdam CS. Rotterdam Blaak, 21-08-1993.
Foto's (Rob van der Rest) Nogmaalt een treinstel Plan T in beeld, nu richting Dordrecht. Op de rechtse foto zien we het stel de spoorbrug oprijden, waarbij we ook het brugwachtshuisje van de vroegere spoordraaibrug in beeld krijgen, links op de foto. Rotterdam Blaak, 21-08-1993.
Foto's (Rob van der Rest) Ook op deze foto's valt veel te zien, allereerst de NMBS 1189 die als Benelux onderweg is van Brussel naar Amsterdam. De gehele trein past precies in beeld. Onder in beeld zien we dan een stukje van de Hoogstraat, het donkere deel en de school daarachter zijn ondertussen wel gesloopt. Druk was het hier altijd met winkelende mensen die geheel links langs het draaiorgel naar de tijdelijk verplaatste markt lopen. Een goede plek voor een draaiorgel, het 'mansbakkie' van de orgeldraaier was snel goed gevuld. Op de Laurenstoren kon je meegenieten van de draaiorgelmuziek. Een mooie tijd. Rotterdam Blaak en Binnenrotte, 21-08-1993.