www.sporen-met-rob.nl

(Nederlandse Spoorwegen)

Rotterdam Noordereiland, Waalhaven Oost en de havenlijn, 14 en 17-02-1991 (Winteropnamen)

Na de sneeuwval van 12 februari bleef het gelukkig vrij koud en viel er zowaar in de nacht van 13 op 14 februari nog wat sneeuw bij. Ik had me op de avond van de 13e al bedacht wat ik de volgende dag voor een fotoplekje zou nemen, nl. het dak van drukkerij Hofmans aan de de Ruyterstraat op het Noordereiland waar ik werkte. Ik had die week vakantie dus was dat geen probleem en de baas had er geen moeite mee. Het leverde, ondanks de aanwezige hoge bomen toch enkele leuke foto's op. Later op die dag kreeg ik nog een mooie verrassing op Waalhaven Oost.

Foto (Rob van der Rest) N een monument maar toen nog niet, de Hef.  En van de bekendste spoorbruggen van Nederland.  Rotterdam Noordereiland 14-02-1991.

Foto (Rob van der Rest) De eerste trein die voorbij reed was de IC van Venlo naar Den Haag CS. Een prooi voor een onbekende loc serie 1200.  Rotterdam Noordereiland 14-02-1991.

Foto's (Rob van der Rest) Boven: Niet veel later passeert een onbekend treinstel type Sgm op weg richting de volgende halte, Rotterdam Zuid. Op de voorgrond zien we een deel van de werkzaamheden aan de Willemsspoortunnel. Op de onderste foto zien we hetzelfde treinstel n de passage van de Hef. Hij rijdt over het tijdelijke viaduct, achter het stel is nog een stuk van de oude bebouwing te zien van de 1ste Rosestraat. Ook hier is goed te zien hoe de nieuwe spoortunnel loopt.  Rotterdam, Nieuwe Maas en een deel van de Oranjeboomstraat 14-02-1991.

Foto's (Rob van der Rest) Boven: De Benelux met een loc serie 11 is het volgende object wat in beeld komt. De trein is op weg van Brussel naar Amsterdam. In de verte is rechts de Euromast te zien en links op de foto steken een 2-tal bokken van van der Graaf boven de woningen uit.  Onder: Op deze opname bevind zich de Benelux bijna geheel op de brug over de Nieuwe Maas, ook hier zien we een bok liggen, de vaste ligplaats voor bokken van Smit-Tak aan de Boompjes. Rechts onder op de Willemsbrug is nog een rode RET bus te zien van lijn 32 die zijn eindpunt op het Noordereiland had. 14-02-1991.

Foto's (Rob van der Rest) Als laatste opnamen van deze ochtend zien we een stel Mat'54 4tje en een Mat'54 2tje als IC naar Vlissingen voorbij komen. Niet alleen de brug en het treinstel maar ook de bebouwing aan de Boompjes komt daarbij mooi in beeld. Op de onderste foto is het Mat'54 2tje goed te zien en de Euromast, de 'kop van Zuid' moet nog ontwikkeld worden.  Rotterdam Noordereiland 14-02-1991.

In de middag hoorde ik vanuit huis, ik woonde een honderd meter vanaf de sporen van Waalhaven Oost een dieselloc. Het bleken er zelfs 2 te zijn! Omdat er nog aardig wat sneeuw lag ook nu weer de camera gepakt, het leverde weer leuke plaatjes op.

Foto's (Rob van der Rest) Boven: Als eerste kwam de 2332 in beeld, deze plaatste een gesloten goederenwagen in de Nijmegenstraat, de rongenwagens gaan later op weg naar de RHB aan de Waalhaven Noordzijde. Onder: Terwijl ik het opdrukken van de 2332 fotografeer zie ik links opeens nog een 2200 staan op de Pannerdenstraat met wagens afkomstig van Cargadoor Steinweg.  Rotterdam Waalhaven Oost 14-02-1991. 

Foto's (Rob van der Rest) Na de passage van de 2332 zet ook de andere loc serie 2200 zich in beweging richting de sporen van Who. Het gaat om de 2339. De trein heeft een sleep rongenwagens aan de haak beladen met rollen staaldraad, vrijwel zeker afkomstig van Steinweg. Er heeft zich ondertussen een flinke rij vrachtwagens gevormd die wachten totdat de trein de weg over is gestoken. De trein rijdt door naar de sporen van Waalhaven Zuid.  Rotterdam Waalhaven Oost 14-02-1991. 

Foto's (Rob van der Rest) Niet veel later komt de 2332 weer terug na het plaatsen van een wagen aan de Nijmegenstraat. Hierna (foto onder) worden de wagens opgedrukt naar havenbedrijf RHB aan de Waalhaven Noordzijde. Rotterdam Waalhaven Oost 14-02-1991.

Omdat het die week behoorlijk koud bleef en aangezien het ook nog zonnig was er dan maar weer een paar dagen later opuit. Langs de havenlijn was er altijd wat te zien en lag er ook nog wat sneeuw, ideaal voor nog wat winterplaatjes.

Foto (Rob van der Rest) Oud en nieuw aan elkaar...De 6438 en 2235 onderweg naar Waalhaven Zuid.  Rotterdam, Maeterlinckweg 17-02-1991.

Foto (Rob van der Rest) De Fenoltrein naar Dordrecht De Staart was een zekerheidje. Aangezien aan de zonkant weinig sneeuw lag koos ik de zijde van de Maeterlinckweg, weliswaar zag je dan de schaduwkant van de trein maar was het 'winterbeeld' wat mooier. De 2251 is de loc van dienst.  Rotterdam, overweg Maeterlinckweg 17-02-1991.

Foto's (Rob van der Rest) Mooi in het zonnetje komen de 6418 en 6422 voorbij met als bestemming IJsselmonde. Daar staan de wagens van de zouttrein klaar die als bestemming de Botlek of Europoort heeft. Om deze goed op de foto te kunnen zetten rij ik naar de overgang aan de Smithoekseweg. Rotterdam Zuidwijk/Smitshoek 17-02-1991.