www.sporen-met-rob.nl

(Nederlandse Spoorwegen)

Rotterdam en Rijsoord, november 1989

In een late herfstmaand als november moet je geluk hebben dat het aardig weer is. In dit lichtarme jaargetijde is een zonnetje dan erg belangrijk om het geheel een beetje op te lichten. Aangezien ik in de wintermaanden zelden verre trippen ondernam lag het zwaartepunt van de opnamen die ik toen maakte vooral in Rotterdam en omstreken, de havenlijn maar ook het rangeren op Feijenoord goederen bij de werkplaats waren dan de favoriete plek. Ook bij Rijsoord probeerde ik het dan wel eens. In deze maand kon ik enkele heerlijke foto's maken en gezien de treinlengte en zwaarte van sommige treinen kon je alleen maar bewondering opbrengen voor de Feijenoordse 'Meesters' die deze treinen reden.

Foto (Rob van der Rest) Een lange trein onder aanvoering van de 2320 en een soortgenoot is onderweg richting Botlek/Europoort. Het is windstil en de contouren van de trein zijn in de naastgelegen sloot zichtbaar.  Rotterdam Zuidwijk 12-11-1989.

Foto (Rob van der Rest) Een andere trein die altijd op zondag gefotografeerd kon worden was de Fenoltrein naar Industrieterrein 'de staart' in Dordrecht. De trekkende loc voor deze trein, de 2339, kon trouwens wel een wasbeurtje gebruiken. In de achtergrond is nog vaag de overgang aan de Langehorst te zien, een plek waar ook de beroemde voetballer Coen Moulijn in 1971 een keer kennismaakte met een passerende trein, zonder verstrekkende gevolgenvoor hem gelukkig.  Rotterdam Zuidwijk 12-11-1989.

Foto (Rob van der Rest) Op Feijenoord werd ook wel eens met de 'grote kar' gerangeerd. De 2307 is bezig met het afstoten van beladen containerwagens. Rotterdam Fo 17-11-1989.

Foto's (Rob van der Rest) Op 24-11-1989 was ik weer langs de havenlijn te vinden. Het was een dag met veel wolken en dat had buiten een nadeel ook een voordeel, treinen vanuit de richting Europoort, zoals deze graantrein met de 2435 + 2448 die door een wolk voor de zon goed fotografeerbaar was. De machines zetten ook even aan richting Barendrecht-Vork. Even later komt vanaf de andere kant ook een interessante trein, de beladen olietrein van Schoonebeek naar Pernis, gereden door de 2338 + 2328. Het werd een machtige foto, een streep zon en donkere wolken maken het plaatje compleet. Rotterdam Maeterlinckweg 24-11-1989.

Foto (Rob van der Rest) Een dag later was ik te vinden langs de lijn bij Rijsoord. Op de voorgrond lopen de sporen van en-naar Kijfhoek. De 1654 is met een IC van Venlo onderweg naar Den Haag CS. Ik sta vlak bij de overgang aan de Gebroken Meeldijk, de overgang verbond Rijsoord met Barendrecht en is inmiddels verleden tijd.  Rijsoord 25-11-1989.