www.sporen-met-rob.nl

(Nederlandse Spoorwegen)

Rotterdam Stadion, 09-02-1990

Het is vrijdagmiddag als ik een keer een niet alledaags fotoplekje uitzoek. Passagierstreinen richting Dordrecht kon je hier redelijk fotograferen, evenals goederentreinen en locs vanaf de werkplaats Feijenoord (Fo). Veel van de oude industrie zoals de snoepjesfabriek van van Melle (ja, die van de Mentos, wie kent het snoepje niet) en de scheepswerf van Piet Smit jr. waren geheel of gedeeltelijk verdwenen. De foto's laten niet alleen verdwenen locomotieven zien maar ook wat er toen nog van de oude bebouwing stond langs de Stadionweg.

Foto (Rob van der Rest) Toen ik deze foto's maakte was er al veel verdwenen van de sporen op IJsselmonde. In 1979 was men daar al mee begonnen en kwam er een grote kaalslag. We zien de 1137 aan het einde van de middag (alle onderstaande foto's werden tussen 16.15-17.15 uur gemaakt) met de IC 2523 van Den Haag CS via Venlo naar Keulen. De 1137 brengt de trein tot Venlo waarna een DB-loc deze overneemt.  Rotterdam Stadion, vanaf Stadionviaduct gefotografeerd 09-02-1990.

Foto (Rob van der Rest) Vanaf de zijde Kijfhoek maakt de 1154 de oversteek naar de sporen richting Rotterdam CS.  Rotterdam IJsselmonde 09-02-1990.

Foto (Rob van der Rest) Even later snelt de (drukloc) NMBS 1184 voorbij met de IC 165 (Benelux) van Amsterdam CS naar Brussel Zuid. Rechtsboven is nog een deel van het in de afgelopen jaren afgebroken St.Clara-ziekenhuis te zien.  Rotterdam IJsselmonde 09-02-1990.

Foto's (Rob van der Rest) Vanaf de goederensporen bij het machinistendepot en werkplaats Feijenoord komt de 2504 voorbij richting Kijfhoek. Containers werden toen nog veelvuldig in rongenwagens vervoerd, zo ook in deze trein. In de achtergrond links zien we de Varkenoordsebrug en in het midden nog enkele van de gebouwen van scheepswerf Piet Smit Jr. Op de onderste foto zien we een stukje van stadion Feyenoord, toen al geschreven met een Griekse Y.  Rotterdam Stadion, vanaf Stadionviaduct gefotografeerd 09-02-1990.

Foto (Rob van der Rest) Een foto van een niet complete trein, die ging er dus niet helemaal op. Toch plaats ik deze foto want buiten het DDM materieel met Delta Lloyd reclame wat richting Dordrecht/Bergen op Zoom rijdt is er nog meer te zien. De oude bebouwing van de van Melle fabriek heeft plaats gemaakt voor nieuwbouw. Het stadion Feyenoord is nog in oude stijl, zonder grote overkapping, en op de zijkant staat te lezen dat zondag 11 februari om 14.30 uur Feyenoord tegen Haarlem zal spelen. Voetbalwedstrijden begonnen toen allemaal tegelijk op dezelfde dag en zelfde tijd. Rotterdam Stadion, vanaf Stadionviaduct gefotografeerd 09-02-1990.

Foto (Rob van der Rest) Als laatste fotografeer ik de 2452 die ongetwijfeld de havenspoorlijn richting Waalhaven en mogelijk verder zal oprijden.  Rotterdam IJsselmonde 09-02-1990.