www.sporen-met-rob.nl

(Nederlandse Spoorwegen)

Rotterdam Whz, ergens tussen 18 en 27-05-1989

Op Waalhaven Zuid had ik een aantal keren kennis gemaakt met één van de daar aanwezige seinhuiswachters van Post T. Wanneer hij daar precies dienst had wist ik niet maar ergens tussen 18 en 27 mei, de precieze datum ben ik kwijt, trof ik hem weer in het seinhuis. Hij vond mijn interesse in het gebeuren op de Waalhaven Zuid wel leuk en verschafte me ook zo nu en dan wat info wanneer er iets te fotograferen viel. Direct nadat ik de lange trap van het seinhuis opgelopen was passeerde de radioloc 2268. Dat was het begin van een leuk uurtje op Whz.

Foto (Rob van der Rest) De 2268 rijdt verder de Waalhaven Zuid op voor het verrichten van rangeerwerkzaamheden. In de achtergrond is de Metrowerkplaats te zien van de RET. De nadrukkelijk in beeld staande paal had als doel om te kijken waar de wind vandaan kwam, bovenin de paal hing namelijk een windzak. Mocht er een keer ergens iets fout gaan, bv. een lekkage van een ketelwagen of iets dergelijks kon onmiddellijk vastgesteld worden van waaraf de hulpdiensten de sporen konden benaderen zonder zelf direct slachtoffer te worden.  Rotterdam Whz. mei 1989.

 

Foto's (Rob van der Rest) Nadat hij me melde dat er vanuit richting IJsselmonde een losse 2400/2500 aankwam die een trein op kwam halen spoedde ik me naar het inrijsein om de aankomst te fotograferen. Het bleek te gaan om de 2509 die ik samen met het armsein vast kon leggen.  Rotterdam Whz. mei 1989.

Daarna liep ik weer terug naar het seinhuis om te vragen wat er nog meer aankwam. Hij raadde me aan boven op de post te blijven, hij verwachtte komende vanaf de Waalhaven Oost een trein en een voorbijrijdende trein uit de Botlek.

Foto's (Rob van der Rest) Vanaf de kades bij Waalhaven Oost komt de 2260 met een aantal gesloten wagens de sporen van Waalhaven Zuid op gereden.  Rotterdam Whz. mei 1989.

Foto's (Rob van der Rest) De trein vanuit de Botlek bestond uit de de 2418 en 2522 die met een bonte goederentrein voorbij reden.  Rotterdam Whz. mei 1989.

Ondertussen had ook de 2509 zich weer bij post T gemeld en liep ik naar beneden om het vertrek vast te leggen.

 

Foto's (Rob van der Rest) De 2509 heeft een containertrein opgehaald, nadat het sein veilig is vertrekt deze richting Kijfhoek. In de achtergrond rijden enige Metrostellen voorbij, ééntje richting werkplaats en de andere, waarvan een klein stukje te zien is richting Slinge.  Rotterdam Whz. mei 1989.

Foto (Rob van der Rest) Op deze foto van de vertrekkende 2509 is de paal met windzak goed te zien. Waar de olietank op de voorgrond voor bedoeld was weet ik niet.  Rotterdam Whz. mei 1989.

Het uurtje op Whz. had weer wat leuke foto's opgeleverd.