www.sporen-met-rob.nl

(Nederlandse Spoorwegen)

Rotterdam Blaak, Seinzaal Kijfhoek, Rmo, Schiedam Kethel, Havenlijn, maart 1989.

In de maand maart had ik nauwelijks tijd om overdag te fotograferen, een enkel plaatje op een zaterdag maar de meeste aan het eind van de middag of het begin van de avond. Het levert dan wel een aardige verscheidenheid aan opnamen op waarbij de foto's gemaakt in de seinzaal van rangeerterrein Kijfhoek wel bijzonder zijn. Toen kon je daar nog vrij gemakkelijk met een NS medewerker daar een bezoekje brengen, tegenwoordig (2018) is dat wel een ander verhaal. We gaan maar eens kijken wat die maand aan plaatjes opleverde.

Foto (Rob van der Rest) Een onbekende Plan V heeft zojuist het station Rotterdam Blaak verlaten en gaat op weg richting Dordrecht. Links op de foto zien we het bekende woongebouw met de bijnaam 'het potlood' en rechts het 'Witte Huis'. Het treinstel bevind zich op de brug over de Zalmhaven.  Maart 1989.

In dezelfde week bezocht ik de seinzaal van Kijfhoek.

Foto (Rob van der Rest) Ondanks het gebruik van computers werd in die tijd nog veel met de hand geschreven.

Foto (Rob van der Rest) Het sporenplan bevond zich niet alleen op het bedieningstableau voor de medewerkers maar ook aan de wand was het sporenplan te zien, daarop was zichtbaar waar treinen of wagons zich bevonden. 

Foto's (Rob van der Rest) Er was ook een verhoging zodat de chef van de seinzaal een overzicht had over hetgeen zich op de diverse werkplekken afspeelde. Alle opnamen in maart 1989.

Méér over de seinzaal vind je hier.

Een weekje later ging ik weer eens langs bij de Rmo op weg naar mijn fotoplekje bij Schiedam Kethel.

  

Foto's (Rob van der Rest) "Bakkie" 665 stond bij het rangeerdersverblijf. Daar was ook nog een fraai armsein geplaatst uit de tijd van de klassieke beveiliging. Op de rechtse foto is goed te zien dat er nog een aardig vervoer plaatsvond van in hoofdzaak gesloten wagens.  Rotterdam Rmo Maart 1989.

De volgende fotostop voor die avond was Schiedam Kethel.

Foto (Rob van der Rest) De dikke wolken waren soms niet op tijd weg om een trein in z'n geheel in het zonnetje te hebben. De 1629 is als Intercity onderweg van Den Haag CS naar Venlo. In de achtergrond is de brug over de Poldervaart te zien.  Schiedam Kethel maart 1989.

Foto (Rob van der Rest) De NMBS 1189 verzorgd de tractie van de Benelux. De witte blokpost staat er nog steeds maar de overweg is er niet meer.  Schiedam Kethel maart 1989.

Foto (Rob van der Rest) Tussen de rietpluimen door is de 1653 onderweg naar het eindpunt Den Haag CS wat over niet al te lange tijd bereikt wordt.  Schiedam Kethel maart 1989.