www.sporen-met-rob.nl

(Nederlandse Spoorwegen)

Boxtel en omgeving, 26-07-1989

Tussen Boxtel en Oisterwijk had je verschillende mooie fotoplekjes. In 1989 waren er nog verschillende overwegen die alleen met een licht en geluidssignaal een trein aankondigden, de automatische knipperlicht installatie (AKI). Je was er dan vrijwel zeker van dat je niet bij een drukke weg je foto's stond te maken, expres fotografeerde ik soms een dergelijke overweg mee.

Foto (Rob van der Rest) De 1147 is met een Intercity onderweg van Venlo naar Den Haag CS. Het riet langs het spoor was toen nog niet zo hoog als tegenwoordig. Oisterwijk, kort na de overweg aan het Geverssteegje, 26-07-1989.

Foto (Rob van der Rest) Vanaf Maastricht is de 1604 de loc die een Intercity via Den Bosch en Utrecht naar Zandvoort zal brengen. De toen nog aanwezige voetgangersbrug zorgde voor een blik op het station van Boxtel en de bebouwing er omheen.  26-07-1989.

Hierna verliet ik het station van Boxtel weer en ging richting Oisterwijk. Net buiten de bebouwde kom heb je de Kapelweg die vanuit Boxtel langs de lijn loopt, daar zocht ik een nieuw fotoplekje.

Foto's (Rob van der Rest) Bij de weg met de naam Roond was nog een kleine overgang beveiligd door een AKI. Terwijl ik de 1159 met in opzending de 1129 fotografeer met een huckepacktrein richting Venlo komt de overweg mooi in beeld.  Opname hoek Roond en Kapelweg in het buitengebied van Boxtel. Op dezelfde overgang fotografeer ik de 1605 (foto onder), ook met een goederentrein naar Venlo.  26-07-1989.

Foto's (Rob van der Rest) Alle voorhanden elektrische loctypen die NS in 1989 had kwam je op de lijn tussen Boxtel en Tilburg tegen. We zien op de bovenste foto de 1219 met een goederentrein richting Tilburg gaan, even later gevolgd door de 1139 (foto onder) met een goederentrein beladen met waarschijnlijk suikerbieten. Deze hadden als eindbestemming meestal Roosendaal voor de fabrieken in Dinteloord en Roosendaal. Opname hoek Roond en Kapelweg in het buitengebied van Boxtel.  26-07-1989.

Een klein stukje verder had je richting Oisterwijk nog zo'n door een AKI bewaakte overgang aan de Kapelweg met de Belversebaan waar je niet al te lange treinen volledig in beeld kon krijgen. Die overgang ligt precies op de grens van Haaren, Oisterwijk en Boxtel.

Foto (Rob van der Rest) De 1302, tegenwoordig in het bezit van het Spoorwegmuseum, passeert mij op weg met een Intercity van Venlo naar Den Haag CS. De weg links naast het spoor, niet zichtbaar, is de Kapelweg en het zandpad rechts heeft de naam Huisvennen.  Buitengebied van Boxtel 26-07-1989.

Foto (Rob van der Rest) Mat'54 treinstel 343 verzorgd de stoptreindienst op deze dag tussen Eindhoven en Tilburg West.  Gemeente grens Haaren, Oisterwijk en Boxtel op 26-07-1989.