www.sporen-met-rob.nl

(Goederenvervoerders)

ACTS, het begin.

Het bedrijf is opgericht in 1989 ten behoeve van het Afzet Container Transport Systeem. In maart 1998 is het bedrijf begonnen met het zelfstandig uitvoeren van treindiensten. Hiermee was de maatschappij de eerste concurrent in Nederland voor NS Cargo. In 1999 werden dertien locomotieven gekocht in BelgiŽ, Duitsland en Nederland. De Nederlandse locomotieven waren van de ex-NS serie 1200. Zij werden genummerd als 1251 t/m 1255. De Belgische machines waren van de diesellocserie 6200/6300, zij reden met de nummers 6701 t/m 6705. Zij werden ingezet in de Rotterdamse havens en als 2e tractievoertuig in onder andere de Leeuwarden-shuttle. Vos Logistics was in 1999 de opdrachtgever voor het rijden van de eerste containertreinen tussen Leeuwarden en Veendam, het was de start van het "grotere" werk. Maar... terug naar het begin in foto's.

Voor mij begint het ACTS verhaal met de komst van onderstaande machine, de 6703.

(Foto's Rob van der Rest) Het is 1 april 1999 als ik op deze datum foto's aan het maken ben op rangeerterrein Kijfhoek (Zuid) als er in mijn gezichtsveld een blauwe loc in beeld komt. Wat was dat nu, nog nooit gezien en dat klopte ook. Het is de nieuwe ACTS 6703, wel met nummer maar zonder ACTS logo's. Het werd het begin van vele opnamen die ik zou maken van de treinen van ACTS.

Het begin was er dus, nu erachter zien te komen wanneer waar en wat ging rijden. Via allerlei hobbybladen en info van andere spoorliefhebbers kon je wel aan de weet komen wanneer treinen reden. In ieder geval was wel in brede kring bekend dat ACTS containertreinen ging rijden (met ook de rijtijden erbij ) vanuit de Rotterdamse haven naar Veendam en Leeuwarden en omgekeerd. Ik ging dus maar beginnen in de eigen omgeving, Rotterdam.

 

(Foto Rob van der Rest) De eerste bij mij bekende trein was trein 52130 die, onder aanvoering van loc 5705, vanuit de richting Europoort eindigde op Rotterdam Waalhaven Zuid. Deze reed echter aan het begin van de avond en dat was door de zonnestand met fotograferen nogal lastig maar... beter iets dan niets. Pernis 28-04-1999.

(Foto's boven en onder Rob van der Rest) Na de passage bij Pernis snel met de auto doorgereden naar Waalhaven Zuid. Ik maakte nog wat plaatjes voordat de loc van de trein afging. 28-04-1999.

(Foto Rob van der Rest) De loc gaat van de trein af, de eerste kennismaking met een trein van ACTS was een feit. Rotterdam Waalhaven Zuid 28-04-1999.