www.sporen-met-rob.nl

(Deutsche Bundesbahn, Heidelberg 14-02-1972)

Op het moment dat ik deze pagina maak is het 41 jaar geleden dat ik onderstaande foto's maakte. Zoals ieder jaar was ik met de drumfanfare waarin ik speelde in de kleine stad Heppenheim, gelegen tussen Frankfurt en Heidelberg, om tijdens het carnaval op te treden. Stoomfanaat als ik was had ik gelezen dat er in Heidelberg nog door stoom getrokken treinen reden. Ik vatte het plan op om vanuit Heppenheim per trein op maandagmorgen rond 08.00 uur te vertrekken (ik lag die nacht rond 02.00 uur in bed na een vermoeiend optreden) richting Heidelberg Hbf. Ik kocht mijn kaartje in het station van Heppenheim en ging op weg. Eenmaal in (het nevelige) Heidelberg aangekomen hoopte ik ook wel wat te zien. Ik nam dus maar plaats op de kop van één der perrons in afwachting van een mogelijke stoomtrein. Na al meer als een uur op mijn plekje gestaan te hebben verscheen plotseling een 50er in beeld, erachteraan dan maar om meer te maken van deze trein.

(Foto Rob van der Rest) De 051 256 komt het station van Heidelberg binnen gelopen met een allegaartje van rijtuigen. De machine toont het rangeersein. 14-02-1972.

(Foto Rob van der Rest) Langzaam kwam de zon op en verdween de nevel wat. De stoker is bezig met één van de pompen en een railbus wacht in de achtergrond op vertrek. Ondertussen werd er nog een set rijtuigen aan de trein toegevoegd waarna het vertrek aanstaande leek. Heidelberg Hbf. 14-02-1972.

                        

(Foto's Rob van der Rest) Links boven: De 051 256 is gereed voor vertrek richting Mannheim, tevens de thuishaven (Bahnbetriebswerk) van de 051 256. Foto rechts boven en onder: Het was koud die ochtend en met een fraaie stoompluim vertrekt de personentrein met de 051 256. Heidelberg Hbf. 14-02-1972.

Na lange tijd wachten verscheen er nog een stoomtrein uit dezelfde richting als de 50er was gekomen. Het bleek een trein te zijn met als loc een 23er van het Bw.Crailsheim.

  

(Foto Rob van der Rest) De 023 002 tijdens zijn stop en vertrek in Heidelberg Hbf. 14-02-1972.

Intussen was het al weer 11.00 uur geworden, langer kon ik niet blijven. Het waren deze keer geen geweldige foto's maar voor mij toch waardevol, ik ben daarna nooit meer in Heidelberg geweest...