www.sporen-met-rob.nl

 

(Deutsche Bundesbahn, 23 juli 1969)

 

 

Na de eerste ervaring in juni ’69 was er al snel de volgende verrassing. Op een vakantiereis naar Oostenrijk enige weken later (ik was er inmiddels achter dat er overal in Duitsland nog volop stoomtreinen reden) overnachten we in het plaatsje Langenau. Tijdens het binnenrijden aan het eind van de middag passeerden we een fraai station. Aangezien we dicht in de buurt ons hotel hadden liep ik na het avondeten daar naar toe. Het was al te donker om foto’s te maken maar ik zag in het station een stoomloc staan van de serie 23. Dat wilde ik de volgende ochtend nog wel eens bekijken. Omdat het in de ochtend al vroeg licht was liep ik rond 05.00 uur het hotel uit op weg naar het station. Dat bleek een goede zet. Na een half uurtje wachten kwam de eerste trein met stoomloc in zicht, het bleek een personentrein te zijn met de 050 354 als trekkracht.

 

 

(Foto: Rob van der Rest)  De 050 354 komt aan met de een P-trein, het is inmiddels 05.45 uur geworden. Bf.Langenau, 23-07-1969.

 

Even later gevolgd door de 003 088 van Bw.Ulm die dezelfde kant opging. Wat een geweldige machine, werkelijk schitterend om te zien in de eerste ochtendstralen van de zon. Na nog maar eens gevraagd te hebben of er binnen korte tijd nog een trein viel te verwachten bleek dat het geval te zijn, ditmaal een trein richting Aalen, het station Langenau ligt namelijk aan de spoorlijn Ulm-Aalen.

 

(Foto: Rob van der Rest)  De bijzonder fraaie 003 088 komt met een P-trein het station van Langenau (Wurttemberg) binnen gelopen om daarna zijn weg te vervolgen richting Ulm. 

Aangezien we voor de verdere vakantiereis naar Oostenrijk rond 07.30 uur in het hotel verwacht werden voor het ontbijt had ik niet veel tijd meer om te wachten op de volgende trein. Ik liep alvast maar naar de andere kant van het station, er was ondertussen wat meer zonlicht wat ook beter was voor de foto, de AGFA Clack was nu niet bepaald uitgerust met een verschrikkelijk goed lensje. Eindelijk verscheen daar dan de verwachte P-trein, ditmaal aangevoerd door een wel bijzonder fraaie stoomloc, een 78er. Prachtig om te zien deze Pruisische machine. Het was de 078 482 van Bw.Aalen.

 

 

(Foto: Rob van der Rest)  De 078 482 wacht op vertrek in het station van Langenau.

Even later volgt het vertrek en direct daarop een sprintje van mij naar het hotel voor het ontbijt, ik moest met het reisgezelschap (helaas?) nog verder richting Oostenrijk!

 

(Foto: Rob van der Rest)  De 078 482 op weg naar Aalen. 

De interesse voor de stoomloc was verder aangewakkerd alleen moest nog gezocht worden in welke plaatsen ik die kon vinden, dat was nog niet zo eenvoudig want Internet bestond toen nog niet, gelukkig wel het blad Eisenbahn-Kurier, maar dat duurde nogal een tijd voor ik dat tegenkwam. In een Rotterdamse modelspoorwinkel vond ik uiteindelijk wat ik zocht. Nu kon ik echt op pad.