www.sporen-met-rob.nl

(Deutsche Bundesbahn)

Winterswijk, 30-06-1973

Dat er in de 70er jaren stoomlocs in Winterswijk te zien waren wist ik in het geheel niet. Echter... in de week van 30 juni 1973 had ik mijn vriend Heinz Kühn uit Bayreuth op visite en hij vertelde mij dat er nog stoomlocs in de vroege ochtend kwamen met een trein uit Wanne-Eickel of Gelsenkirchen die via Borken naar en van Winterswijk reed. Op pad dus maar en na een lange rit vanuit Rotterdam troffen we bij aankomst een stoomloc aan. Wie had dat kunnen denken en ook nog van de door mij zo geliefde serie 44 van Bw.Gelsenkirchen/Bismarck.

Foto's boven en onder( Rob van der Rest) De 044 585 staat gereed met een kleine goederentrein om weer richting Borken te gaan vertrekken. Achter de machine staat de trein die vanuit de richting van Borken was gebracht. Het personeel in de loc maakt nog rustig een praatje met elkaar, het duurde nog een aardige tijd voordat men weer vertrok. Winterswijk 30-06-1973.

Foto (Rob van der Rest) Tijdens het wachten op het vertrek van de 044 585 stopte een dieselstel DE5 in het station. Van de DE 5en is geen enkel stel bewaard. Jammer genoeg heb ik de 186 verder niet gefotografeerd. Winterswijk 30-06-1973.

Na een poosje zochten we een ander fotoplekje. De zeer vriendelijke seinhuiswachter bood mij de gelegenheid om vanaf het bordes van het seinhuis foto's te maken van het vertrek en dat leverde enkele mooie foto's op. Ik ben hem er nog dankbaar voor.

Foto (Rob van der Rest) De 044 585 gaat op weg richting Borken en verder. Door de rook van de loc heen is nog redelijk goed te zien hoe uitgebreid het emplacement van Winterswijk er in die tijd uitzag. Bovendien was het nog allemaal klassieke beveiliging wat een extra dimensie aan de foto's toevoegt. Winterswijk 30-06-1973.

Foto (Rob van der Rest) Meester en stoker van de 044 585 kijken nog even bij vertrek naar buiten en genieten misschien wel van het fraaie station van Winterswijk. 30-06-1973.

Foto (Rob van der Rest) Kan het Hollandser, de meisjes (nu misschien rond 50 jaar oud) met de fiets wachtend voor de fraaie overwegbomen, de armseinen, de boerderij en de afbuigende spoorlijn richting Arnhem en het mooie landschap rond Winterswijk. Wat een prachtige tijd voor de spoorwegfotograaf. Winterswijk 30-06-1973.

Foto (Heinz Kühn) Hij maakte een dia van dit vertrek en schonk deze aan mij. In de verte het seinhuis waar ik op stond. De 044 585 is op weg met zijn goederentrein van 3 wagons richting Borken en verder naar Gelsenkirchen of Wanne-Eickel.  Winterswijk 30-06-1973.

Die dag reden we nog verder naar Rheine en Salzbergen, meer daarover in de volgende update.