www.sporen-met-rob.nl

Deutsche Reichsbahn (DDR)

Jena Saalbahnhof en Jena West, 15-08-1979

Nadat we de avond van de 14e rustig doorgebracht hadden in het Interhotel ging ik in de vroege ochtend alleen naar Jena Saalbahnhof. Mijn zwager lag nog op bed, hij was er nogal laat ingegaan. Hij had een afspraak met iemand die, nadat hij de nodige D-Marken had afgegeven, enkele bijzondere postzegels nog die avond bij hem zou brengen. De man had al wat verkocht aan hem dus dat leek wel vertrouwd. Echter...je raad het al, de postzegels werden niet bezorgd. Het personeel van het hotel kon de man natuurlijk ook niet, dus kon hij naar zijn geld fluiten. Ik had daar echter niet veel weet van want ik had al redelijk vroeg onze hotelkamer opgezocht, vermoeid hoe ik was na een dag fotograferen in Saalfeld en heb van het voorval niets gemerkt. Pas toen ik na mijn ochtendbezoek aan het station terug was in het hotel voor ons ontbijt, vertelde hij zijn verhaal. Ja, ja, ook in de DDR was niet iedereen even eerlijk...

Ik startte deze ochtend vlakbij het kleine seinhuis, aan de straat ervoor. Achteraf bleek het niet zo'n geweldige keus te zijn, de locs kon je wel aardig fotograferen maar de rest van de trein kreeg je niet zo goed in beeld.

Foto's (Rob van der Rest) De 44 0221-0 was de machine die het eerst voor de lens kwam met een goederentrein richting Saalfeld.  Jena, 15-08-1979.

Foto's (Rob van der Rest) Niet veel later kwam de 01 0519-7 voorbij met de P 4000 uit Saalfeld. De 01 0519-7 zal de trein tot Camburg brengen. De machine zag er trouwens minder fraai uit dan sommige andere machines uit deze serie.   Jena, 15-08-1979.

Foto (Rob van der Rest) De 01 0513-0 had de eer om de P 4001 van Camburg naar Saalfeld te brengen. De machine straalt in het vroege zonlicht aan alle kanten. Mijn grote cameratas staat zo nu en dan prominent in beeld. Het was ook lastig fotograferen met dat ding om je nek.  Jena, 15-08-1979.

Foto (Rob van der Rest) Nog maar een plaatje maar dan in zwart/wit. De 01 0513-0 ziet eruit of hij zo de fabriek uit is komen rollen, je kan zien dat de machine door de vaste locbemanning liefdevol werd verzorgd.  Jena, 15-08-1979.

Foto's (Rob van der Rest) Enkele passagierstreinen werden ook met goederenlocs van de serie 44 gereden. De 44 0601-3 met een voor mij onbekende personentrein richting G÷schwitz. De set rijtuigen bestond uit dubbeldeksrijtuigen.  Jena, 15-08-1979.

Foto (Rob van der Rest) De 44 0601-3 vanaf de zijkant gezien. Waar de machine de trein overgenomen heeft is me niet bekend.  Jena, 15-08-1979.

Ik had het op deze plek dan wel gezien en begaf me naar het station. Hier zocht ik een plekje op vanwaar ik ook de oude goederenloods mee op de foto kon krijgen. Het decor wordt verder gevormd door het grote seinhuis, rechts in de achtergrond en de aanwezige klassieke beveiliging.

Foto's (Rob van der Rest) Het station is nog leeg als de 44 0196-4 door het Jena Saalbahnhof komst geraasd. De ochtendzon zorgt voor lange schaduwen waardoor de oude goederenloods prachtig in beeld komt, evenals het grote seinhuis en de armseinen in de achtergrond. Jena Saalbahnhof was nog niet zo'n slechte plek om te fotograferen.  15-08-1979.

Foto (Rob van der Rest) De 44 0663-3 met de Dg. 55445 was de laatste trein die ik in de ochtend in Jena Saalbahnhof fotografeerde als deze op weg is naar Saalfeld.  15-08-1979.

Het werd tijd om naar het hotel terug te gaan voor een ontbijt en te kijken of mijn reisgenoot ook al wakker was. Na een gezamenlijk ontbijt ging het dan naar station Jena West waar we de trein namen naar Gera, het hoofddoel van deze dag.

Foto's (Rob van der Rest) Bij aankomst in het station van Jena West kreeg ik nog een kleine verrassing, aan het perron stond de 01 0529-6 met enkele postwagons die door hem hier werden achtergelaten. Tezamen met de 01.5 komt ook de omgeving nog aardig in beeld. Direct naast het station van Jena West bevond zich de grote vestiging van de VEB Jenaer Glaswerk Schotte & Gen. Het bedrijf is nu een onderdeel van Carl Zeis, bij fotografen zeer bekend door de uitstekende objectieven. Onder op de gevel met de bedrijfsnaam staat nog de tekst: Unsere Arbeit dient den Frieden. Of dit alles wat op de foto staat daar nog aanwezig is is me onbekend. In ieder geval niet de fraaie vrachtwagen die gedeeltelijk te zien is.  Jena West 15-08-1979.

Hierna ging het naar Gera met de P 6013.