www.sporen-met-rob.nl

Deutsche Reichsbahn (DDR)

Jena, 13-08-1979 middag

Ik start met de foto die mijn zwager van mij maakte bij de 01 0508-0 in Jena Saalbahnhof. Je kan gelijk zien hoe groot een dergelijke machine is, staand op het perron ben ik net zo groot als de aandrijfwielen. Met deze foto begin ik aan de foto's die ik in de middag maakte.

Foto (Joop) Links staat mijn fototas met daarop mijn zwart/wit camera. De 01 0508-0 gaat met zijn dubbeldeksrijtuigen als P 5019 later naar Göswitz.  Jena Saalbahnhof 13-08-1979.

  

Foto's (Rob van der Rest) In alle rust kon ik foto's maken van deze trein, ik kon dan ook een behoorlijk aantal opnamen maken.  Jena Saalbahnhof 13-08-1979.

Gezien het feit dat je op het station gewoon je foto's kon maken zonder aangesproken te worden bleef ik hier geruime tijd rondlopen hopende op wat goederentreinen. Je stond daarbij niet altijd op de juiste plek wat aan de onderstaande foto te zien is.

Foto (Rob van der Rest) De 44 0618-7 komt, met een fraaie rookpluim, met een goederentrein voorbij richting Camburg. Jena Saalbahnhof 13-08-1979.

Hierna verliet ik het station en zocht een plekje bij het kleine seinhuis, het enige nadeel is het tegenlicht vanaf die fotoplek voor treinen komende vanuit de richting van Göswitz. Maar zoals altijd...niet geschoten is altijd mis, hoopte ik maar dat de stoomtreinen voornamelijk uit de richting van Camburg kwamen maar dat was helaas niet het geval.

Foto (Rob van der Rest) De 44 0196-4 kon ik net tussen de bomen door op de plaat krijgen als deze met de Dg.55446 onderweg is naar Camburg.  Jena Saalbahnhof 13-08-1979.

  

Foto's (Rob van der Rest) Na eerst het prachtige seinhuis Js gefotografeerd te hebben was daarna de P 4005 aan de beurt die door de 01 0510-6 naar Saalfeld gebracht werd. Jena Saalbahnhof 13-08-1979.

Ondanks het tegenlicht bleef ik nog geruime tijd op deze plek staan in de hoop dat er nog wat treinen uit Camburg vandaan kwamen, helaas...alle treinen kwamen uit de 'verkeerde' richting, tegen de zon in dus.

   

Foto's (Rob van der Rest) Van voren en van achteren dan maar. De uit Saalfeld afkomstige P 4004 richting Camburg passeert het kleine seinhuis, de 01 0524-7 levert de trekkracht voor deze trein. Jena Saalbahnhof 13-08-1979.

Foto (Rob van der Rest) Niet veel later passeert de 44 0689-8 met een goederentrein richting Camburg. De zijwand van de eerste wagon heeft betere tijden gekend, met hier en daar een extra houten plank wordt de boel bij elkaar gehouden. De loc daarentegen ziet er prima uit. Boven de stoomloc is de seinhuiswachter zichtbaar.  Jena Saalbahnhof 13-08-1979.

Na de passage van de 44er werd ik door de seinhuiswachter geroepen, of ik soms zin had om even in het seinhuis te komen kijken. Nou, dat hoefde hij geen 2 keer te vragen. Eenmaal boven werd mij uitgelegd hoe één en ander functioneerde en stelde hij zich aan mij voor, Siegfried Harz. Ook zijn echtgenote, Ingrid, werkte bij de DR, namelijk als conductrice. De grootste fout die ik daarbij maakte was om te verzuimen een opname binnen te maken hoe dat seinhuis eruit zag. Jarenlang heb ik nadien contact met hun gehouden tot na een bezoek in 1991 aan Jena, daarna is het contact helaas verloren gegaan.

Foto (Rob van der Rest) Vanuit het seinhuis fotografeerde ik de voorbij rijdende 44 0698-9 met de Dg.89462 naar Camburg.  Jena Saalbahnhof 13-08-1979.

Na het maken van bovenstaande foto besloot ik naar de andere kant van het station te gaan.

Foto's (Rob van der Rest) Niet de meest ideale plek om te fotograferen, in mijn zoektocht naar een goed plekje werd ik verrast door de Dg.50629 die vanuit Camburg op weg was met de 44 0324-2 richting Saalfeld.  Jena Saalbahnhof 13-08-1979.

Hierna liep ik het station op waar mijn zwager ook was na zijn bezoek aan het centrum van Jena. Tijd om in het restaurant van het Interhotel waar wij verbleven een hapje te gaan eten, maar dat liep even anders.

Rond 18.00 uur waren we terug bij ons hotel en besloten nadat we ons opgefrist hadden even bij de receptie langs te gaan om onze paspoorten op te halen en gelijk van het restaurant gebruik te maken. De deur er naar toe was echter gesloten. Dan maar even vragen bij de receptie wanneer we wel konden gaan eten. Het koele antwoord was "Feierabend"! Géén eten, dus moesten we in de stad maar even gaan kijken waar we wel terecht konden, echter daar waren alleen een paar HO restaurants (HO staat voor staatliche HandelsOrganisation). Proberen dan maar om ergens een plekje te krijgen...bij de weinige restaurants stond uitnodigend: "Sie werden platziert" wat inhield dat je niet zelf een plekje kon kiezen, begrijpelijk want overal stond wel een rij mensen zodat je op zijn snelst na een uur aan de beurt was. Dat ging het dus niet worden. Terug naar het hotel dan maar, in onze kleine koelkast stonden nog enkele flesjes water en we hadden ook nog een pak koeken, ook lekker als diner! Hoe dat er in die HO restaurants aan toe ging vind je hier.

De volgende dag was het reisdoel Saalfeld...