www.sporen-met-rob.nl

(Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen)

Ardennen, lijn 166, Houyet, Beauraing, Pondrome en Voneche, 05-05-1995.

Op 5 mei 1995 werd zoals ieder jaar bevrijdingsdag in Nederland gevierd. Het gaf me mooi de gelegenheid om af te reizen naar onze zuiderburen, die hadden die vrije dag niet dus was het spoorverkeer net zo als andere doordeweekse dagen. Vroeg in de ochtend vertrokken we op deze vrijdag al naar de Ardennen. Onze eerste stopplaats was het stationnetje van Houyet, het begin van een dag met prachtig weer en mooie treinen. De kunst was om geen van de weinige treinen, zowel passagiers als goederen, die hier reden te missen en ze dan ook nog op mooie plekjes te fotograferen. Het lukte allemaal!!!

Foto's (Rob van der Rest) Het fraaie stationnetje van Houyet vormt het decor voor de zojuist binnen gekomen stoptrein richting Dinant. Het stel 4505 zal ik deze dag nog vaker tegenkomen op andere plekken. Op de onderste fotto zien we het vertrek waarbij nog net de ingang van de 507 Mtr. lange tunnel van Ardenne te zien is.  Houyet 05-05-1995.

Vanwege het feit dat er voorlopig geen trein meer komt gaan we verder naar het zuiden en stoppen in het station van Beauraing.

Foto (Rob van der Rest) We zijn er goed en wel en krijgen van de stationschef te horen dat er vanuit de richting Bertrix een beladen autotrein onderweg is. Snel een plekje zoeken voor een foto want de trein was al in de heuvels te horen. Het is de 5305 die met een flink vaartje door het station komt.  Beauraing 05-05-1995.

Foto's (Rob van der Rest) NŠ de doorkomst van de autotrein is het wachten op de uit Dinant komende 4505 die weer op weg is naar Bertrix. Een vrouwelijke passagier stapt in en aan de machinist worden nog wat papieren overhandigd. Vervolgens kan vertrokken worden en keert de rust terug in het kleine station.  Beauraing 05-05-1995.

Vervolgens rijden we richting Wiesme waar we een plekje zoeken voor de volgende foto.

Foto (Rob van der Rest) De CFL-locs 1818 en 1801 hebben deze dag de eer om de ertstrein ZZ 48911 naar Belval te brengen. De wagons zijn van Arbed waarvoor ze ook bestemd zijn. Het doel is om deze zware en langzaam rijdende trein te volgen als deze de steiging via PondrŰme naar VonÍche gaat nemen. De foto's werd gemaakt tussen Beauraing en Wiesme, 05-05-1995.

Foto (Rob van der Rest) Nťt op tijd is de ertstrein voorbij als de 4508 passeert op weg naar Dinant. Omgeving Wiesme, 05-05-1995.

Foto's (Rob van der Rest) Bij het 'Viaduc de Thanville' treffen we de CFL 1818 en 1801 weer, stapvoets en met een enorm gebulder nemen de beide machines de steiging richting VonÍche. Dat waren nog eens tijden!  Onder: Nťt voordat we hier weg wilden gaan horen we het geluid van diesels, een noodshot werd het want doordat ze bergafwaards reden hoorden we ze pas op het laatste moment. Het zijn de 5216 en 5306 die vanuit Bertrix richting Beauraing rijden om daar later in de middag te helpen een zware staaltrein richting Bertrix de heuvels over te krijgen. 05-05-1995.

Langere tijd is er niets, we besluiten om dan richting de tunnel bij VonÍche te gaan.

Foto's (Rob van der Rest) De 'Kandelaar' voor de tunnelingang is vervangen door een lichtsein maar is nog wel intact. Het spoor is echter buiten dienst wat voor het maken van een foto van de 4508 die weer op weg is van Dinant naar Bertrix niet zo gunstig is, de overhangende bomen zitten dan voor het maken van een foto lelijk in de weg.  VonÍche 05-05-1995.

Foto (Rob van der Rest) Onderweg naar het volgende fotopunt maak ik maar eens een voorjaarsplaatje. Er is veel te genieten buiten de treinen in de Ardennen. Omgeving VonÍche, 05-05-1995.

Foto's (Rob van der Rest) Bij PondrŰme, een deelgemeente van Beauraing, vinden we een prachtig fotopunt op een viaduct. Het ligt aan de Rue de Bataille en is er in 2019 nog steeds. De 5303 komt met ketelwagens richting Luxemburg voorbij. Normaal rijdt de trein over het andere spoor maar dat was deze dag (gelukkig) buiten dienst.  05-05-1995.

Foto's (Rob van der Rest) Na het bezoekje aan PondrŰme keren we terug richting Beauraing. We probeerden een plekje te zoeken waarbij we zicht op de spoorlijn hebben en op de omgeving met de stad Beauraing. We hadden ook zicht op het station, geheel rechts boven op de foto hieronder. De personentrein met 2 stellen reeks 45 is op weg richting eindpunt Bertrix.

Foto (Rob van der Rest) In het station hadden we ook een staaltrein zien staan met 4 locs. Maar ja, wanneer zal die vertrekken? We bleven dus maar staan, helaas de verkeerde beslissing, toch knippen maar. Het zijn de 5305, 5301, 5306 en 5216 die richting Bertrix rijden.  Beauraing 05-05-1995.

Omdat we via de N95 weer huiswaarts zouden keren zochten we nog een keer de omgeving van VonÍche op.

Foto (Rob van der Rest) Bij de tunnelingang van VonÍche komen we 4508 weer tegen die naar Bertrix onderweg is.  05-05-1995.

Foto (Rob van der Rest) Vervolgens verplaatsen we ons een paar hondert meter en komrn uit op een klein viaduct. Het wachten werd al snel beloond, zachtjes ronkent want de lijn loopt hier naar beneden komt de 5212 met een soortgenoot met een staaltrein richting Namen in beeld. De machinist steekt nog even vriendeliijk zijn hand op naar mij.   VonÍche, Rue des Loges 05-05-1995.

Foto's (Rob van der Rest) Doordat we even niet opgelet hadden werden we verrast door 2 voorbijrijdende treinstellen. Het bleken de rode 4503 en blauwe 4505 te zijn, met eindbestemming Bertrix.

Hierna hadden we het wel gehad, het prachtige weer en de schitterende omgeving hadden ons deze dag veel moois gebracht.

Om weer thuis te komen moesten we nog wel 3 uur autorijden maar dat ging in opperbeste stemming!!