www.sporen-met-rob.nl

(Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen)

Turnhout, 15-05 en lijn 15 (Mol -Hasselt) 22-05-1993.

Even een bezoekje brengen aan Turnhout leverde altijd wel een foto op. Je kon je auto daar gemakkelijk parkeren om een poosje de stad in te gaan en natuurlijk kon ik het niet nalaten om in het station een foto te maken.

Foto (Rob van der Rest) Stel 654 is nog in de oude kleurstelling als ik deze fotografeer in het station van Turnhout. Opname op 15-05-1993.

Een week later wil ik eens kijken in de omgeving van Heusden/Zolder. Deze stationnetjes bevinden zich aan lijn 15 van Hasselt naar Mol. Gezien het feit dat de treindienst zeer bescheiden was, om de 2 uur een trein naar/van Hasselt, had ik tijd genoeg om eens te kijken bij het oude mijngebeuren. Foto's bij de mijnbedrijven maakte ik toen niet, dat kwam een tijd later. Ik hield het dus maar bij foto's op de stationnetjes. Eén dieselloc met 3 rijtuigen was genoeg om de gehele dienst op zaterdag uit te voeren.

Foto (Rob van der Rest) Aankomst in Heusden van de 6283 als L 6784 van Hasselt naar Mol. Opname op 22-05-1993.

Foto's (Rob van der Rest) Vervolgens gaan we naar het station van Zolder. Hoewel Heusden en Zolder samen één gemeente zijn waren er toch 2 stations, Heusden en Zolder. In Zolder waren er aardig wat sporen voor de goederendienst. Er stonden ook nogal wat goederenwagens dus werd het in die tijd (misschien nog maar weinig) door goederentreinen gebruikt. De 6283 is inmiddels vanuit Mol als trein L 6761 weer op weg naar Hasselt. Welgeteld 1 passagier stapt uit de trein, de stationschef zorgt ervoor dat de reiziger niet per ongeluk onder de trein komt als deze vertrekt, dat zou heel veel rommel geven waar niemand op zat te wachten!  Opnamen op 22-05-1993.

Foto (Rob van der Rest) Na het vertrek ging het weer richting Mol. In Balen maakten we een stop om de 6283, die ondertussen van Hasselt naar Mol was gereden en vanuit Mol weer op de terugweg was naar Hasselt als L 6763 te fotograferen. In de achtergrond is nog een glimp te zien van het station van Balen.  Opname op 22-05-1993.

Nog even een kleine tussenstop en dan weer naar de camping in Chaam.

Foto's (Rob van der Rest) Natuurlijk werd er nog even gekeken in Mol. Naast de oude goederenloods stond de 7366 bij gebrek aan werk en op de goederensporen trof ik de 5156 die alvast klaarstond om de zinkertstrein op maandagmorgen naar Budel te rijden. Mol, 22-05-1993.

Véél foto's maakte ik op deze dag niet maar het was wel heerlijk vertoeven in de omgeving van de Kempense kolenmijnen.