www.sporen-met-rob.nl

(Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen)

Ardennen, 08-05-1993 Deel 2

Ik begin in dit deel waar ik de vorige keer geŽindigd ben, namelijk bij de 'kandelaar' van VonÍche. Na wat levensgevaarlijke klimpartijen lukte het mij toch om een trein op de foto te krijgen zonder al te hinderlijke bladeren en takken. Daarna wilden we dit treinstel nog een keer fotograferen bij doorkomst in Gedinne en daar dan gelijk een poosje blijven, dat eerste lukte niet echt maar het andere wel wat enkele fraaie plaatjes opleverde. 

Foto (Rob van der Rest) Dieselstel 4506 is weer onderweg van Dinant naar Bertrix. Passage bij de tunnelingang van VonÍche. 08-05-1993.

Foto (Rob van der Rest) Tussen de stations van VonÍche en Gedinne ligt nog geen 2 Km. Toen we in Gedinne aankwamen waren we net te laat om een foto in het station te maken, het lukte zelfs maar net om een foto van het vertrek van de 4506 te maken, de trein van de achterkant dus richting Bertrix.  Gedinne 08-05-1993.

We namen ons voor om dan maar te wachten op de tegentrein richting Dinant. Ondertussen fotografeerde ik uitgebreid het station van Gedinne.

  

Foto's (Rob van der Rest) Het station van Gedinne zag er redelijk netjes uit. Men had hier ook nog de klassieke beveiliging en het werk van de seinhuiswachter was hier prachtig te volgen. De openstaande deur nodigde uit om de seinpost van binnen te fotograferen en dat deed ik ook. Het station van Gedinne werd op 20 december 1880 in gebruik genomen, of dat ook het stationsgebouw is wat er in 1993 nog stond is mij onbekend. De foto rechtsonder is het mechanische sein wat aan de stationszijde van de overweg stond.  Gedinne 08-05-1993.

  

Foto's (Rob van der Rest) Tijdens het fotograferen had ik even niet opgelet op wat er aan kwam rijden en zodoende zijn ook dit weer opnamen gemaakt vanaf de achterzijde. De 4509 is op weg naar Dinant, op de onderste foto is het sein in de verte vrijwel niet te zien.  Gedinne 08-05-1993.

Deze trein gingen we niet meer achterna maar verplaatsten ons rustig richting VonÍche. We hadden tijd genoeg om daar het station te fotograferen, de personentreinen reden maar 1x per 2 uur.

Foto's (Rob van der Rest) Het station van VonÍche werd geopend op 1 oktober 1898, het werd voor het goederenvervoer gesloten in 1990 en voor reizigers op 26-09-1993. Kort daarna werd het afgebroken en verdwenen de goederenloods en het station uit het straatbeeld. Het station heeft 95 jaar dienstgedaan. Jammer is dat ik verzuimd heb om binnen in het station foto's te maken, ik weet dat het leek of de tijd er had stilgestaan. We waren dus net op tijd om van het station foto's te maken.  08-05-1993.

Na bijna 1,5 uur verscheen weer de 4509, nu op weg richting Bertrix.

Foto (Rob van der Rest) Vertrek van de 4509 op weg naar Bertrix, de houtzagerij in de achtergrond is er nog steeds.  Station VonÍche 08-05-1993.

Gewacht werd er door ons op het treinstel richting Dinant. Ondertussen klonken de geluiden van een naderende onweersbui achter de heuvels en al snel verdween de zon. Toen het treinstel arriveerde was het nog droog maar dat duurde niet lang meer...

Foto (Rob van der Rest) De machinist van treinstel 4410 heeft zojuist het treinstel tot stilstand gebracht en neemt daarna even pauze. Station VonÍche 08-05-1993.

Foto's (Rob van der Rest) Boven: Na het maken van deze foto vroegen wij ons af wat nou het doel was van de fiets die daar geparkeerd stond. Aangezien mijn Frans (want dat is de taal die daar gesproken wordt) niet verder gaat als toilet en trottoir hielp Dave ons aan de juiste uitleg. Hij ging in gesprek (foto onder) met de stationschef en zijn collega, hij was de taal machtig en ontving het volgende antwoord: direct na de tunnel bevond zich nog een handwissel en aangezien het personeel er niet zo'n trek in had om dat lopend (150 Mtr. ver) te gaan omzetten als dat nodig was, stond er bij het 3e spoor een fiets. Niet dat dit 3e spoor er zo geweldig bij lag maar zo te zien werd het wel regelmatig gebruikt. Ja ja, zo ging dat in die tijd.

Het wachten was op trein 95459 die onderweg was richting Bertrix.

Foto (Rob van der Rest) Het duurde niet lang voordat trein 95459 in VonÍche aankwam. De trekkracht werd verzorgd door de 5305 en 5309 die we al eerder die dag in Anseremme hadden gezien. De trein kwam tot stilstand net voor het overpad. Gauw een plaatje maken want de regen was niet ver weg.  Station VonÍche 08-05-1993.

Na het maken van deze foto barste de onweersbui los, een schuilplek werd gevonden onder het dak van de oude goederenloods. Gelukkig duurde de bui niet lang en al die tijd was ook de goederentrein blijven staan. Tijd om snel dus de sporen weer over te steken om het vertrek van deze trein te fotograferen.

Foto's (Rob van der Rest) Vertrek van de 5305 en 5309 richting Bertrix, de 4410 wacht nog steeds totdat ook hij richting Dinant kan vertrekken. De passagiers hadden op deze dag wel een beetje geduld nodig, het was een lange stop in VonÍche voor dit treinstel.  Station VonÍche 08-05-1993.

De dag naderde zijn einde, we maakten nog een paar foto's elders en dan op weg naar huis, maar dat in een volgende update...