www.sporen-met-rob.nl

(Allerlei, Deel 16)

Het heeft een beetje gesneeuwd...

Foto's (Rob van der Rest) Op de grens van Barendrecht en Rotterdam werden op 13-02-1999 deze 2 foto's gemaakt. In de achtergrond bevind zich de Rotterdamse Kooiwalweg. De 6442 is met een containertrein onderweg naar Kijfhoek waar deze achtergelaten wordt. Na niet al te lange tijd komt de 6442 weer voorbij richting de Rotterdamse havens. Ditmaal met een Huckepacktrein aan de haak. Het is nog een beetje winter, er ligt nog ijs in de sloot en het zonnetje schijnt lekker. 

Foto (Rob van der Rest) Het is bijna 20 jaar later als deze foto wordt gemaakt, de 6438 is met ketelwagens onderweg vanuit de Europoort naar Kijfhoek. Links op de foto zien we de Botlekbrug en de trein heeft net de Botlektunnel verlaten. Rotterdam-Pernis, Vondelingeweg op 23-01-2019.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het maakte herrie...

Foto (Rob van der Rest) Het is ruim een maand voordat het 'luchtspoor' buiten gebruik zal raken. Het is 21-08-1993. Ik kan op die datum de toren van de St. Laurenskerk beklimmen, een heleboel traptreden om boven te komen maar dan heb je ook wat: van daaraf wordt deze foto gemaakt. We zien het vertrek van een treinstel Plan T als stoptrein van Dordrecht naar Den Haag CS. Het dak van het nieuwe station Blaak bevind zich prominent voor het 'Potlood' met links daarvan de Centrale bibliotheek en het uit de grond stekende deel van een Mat'57. Aan de onderkant van de foto zien we een stukje van de bebouwing van de Hoogstraat en verder natuurlijk de Kubuswoningen met vlak daarachter de Willemsbrug en het Witte huis. In de verte links zien we de van Brienenoordbrug. De Nieuwe Maas, de spoorbruggen en 'de Hef' maken het Rotterdamse plaatje compleet. Een trein missen kon je niet door de herrie die het maakte als er over het luchtspoor gereden werd. Het oude station Blaak is er nog maar dat zal niet lang meer duren.

Foto (Rob van der Rest) Op 18-09-1993 wordt deze foto gemaakt. Terwijl de 1743 met een stam DD-AR passeert gaat de muziek van het fraaie draaiorgel gewoon verder. Niet dat je van deze muziek nog veel hoort tijdens deze passage, het rijden over het spoor maakt veel herrie. Een klein kindje kijkt bewonderend naar het orgel, onder het orgel bevind zich de nieuwe Willemsspoortunnel. Passanten lopen vanaf de tijdelijke markt naar de Hoogstraat of andersom. Tegenwoordig is de markt op deze plek al weer vele jaren teruggekeerd. Nog een paar dagen, op 24-09 zal er een einde komen aan het rijden over deze sporen, dan is er stilte en zal men snel met de sloop van het spoor beginnen. Vanaf de zichtbare Laurenstoren werd de bovenste foto gemaakt.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het was even druk...

Op zondag 15-11-2020 zou de Stichting 2454 CREW weer gaan roestrijden op de HSL in de omgeving van Breda. Ook deze keer werd dat gedaan met het Plan U stel 151. Om die te kunnen fotograferen zocht ik een plekje in Rotterdam Alexander. Vanwege grote werkzaamheden rond Rotterdam en Dordrecht was er ook wat werkverkeer onderweg. Bij toeval kwamen ze aan me voorbij op het plekje waar ik was. Ik verbracht slechts een half uurtje op deze plaats, van 10.05 tot 10.35 uur, de foto's die ik maakte vind je hieronder met natuurlijk ook die van het Plan U stel.

Foto's (Rob van der Rest) De RRF 21 is met de SPENO-slijptrein onderweg richting Rotterdam.  Rotterdam, Aluminiumstraat 15-11-2020.

Foto (Rob van der Rest) Op dit moment scheen het zonnetje nog als de Slt 2658 als trein 4030 van Rotterdam CS naar Uitgeest voorbij komt. Rotterdam, Aluminiumstraat 15-11-2020.

Na deze passage zocht ik een plekje iets verderop.

Foto's (Rob van der Rest) De volgende werktrein diende zich al snel aan, de VolkerRail 203-1 met een trein met lage bakwagens gevuld met ballast die vanuit de richting Rotterdam richting Gouda reed. Rotterdam, Aluminiumstraat 15-11-2020.

Foto's (Rob van der Rest) Keurig op tijd, het vertrek was om 10.27 uur vanaf Rotterdam Noord komt de Plan U 151 voorbij om via Goude en Den Bosch naar Breda te rijden. Het stel zag er prachtig uit. Wat me opviel n het maken van de foto's is dat de bovenleidingsportalen hier nogal scheef staan.  Rotterdam, Aluminiumstraat 15-11-2020.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het kon toen nog...

Ergens begin 70er jaren maakte de Deutsche Bundesbahn reklame voor hun diensten middels een serie getekende humorvolle postkaarten die in een klein mapje zaten. Het waren allemaal tekeningen met een humorischtise achtergrond die in de huidige tijd zeker niet allemaal gewaardeerd zouden worden maar toen was dat heel gewoon, ook bij grote maatschappijen zoals de DB. Omdat de plaatjes niet uit seksistisch oogpunt gemaakt zijn wil ik ze na 50 jaar toch een keer plaatsen. De initialen van de tekenaar staat op iedere kaart maar wie dat was is onbekend. Verdere gegevens ontbreken.

   

   

    

    

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het is leuk...

Op vakantie begin juli 2020 in het Duitse Boppard had ik een enkele keer de gelegenheid om even wat foto's te maken, soms vanuit het hotel, tijdens een boottochtje over de Rijn of aan de overkant van Boppard na een overtochtje met de pont.

Foto (Rob van der Rest) Vanaf een rondvaartboot kan ik vanaf de Rijn het 'Henkelzug' fotograferen. Hoewel er veel bomen in de weg stonden lukte het me om n van de meest bekende goederentreinen van Duitsland vast te leggen. De BayernBahn 140 438-3 is met trein Dgs.59971 onderweg van Langefeld (NRW) naar Gunzenhausen in Bayern. Opname in de omgeving van Kestert op 03-07-2020.

Foto (Rob van der Rest) Vanuit het hotel waar ik verbleef was het een paar honderd meter lopen naar een voetgangersbrug over de sporen (het hotel ligt links in de achtergrond). Laat in de avond, de foto werd om precies 20.30 uur gemaakt, passeert de Crossrail E 186 187-1 met een containertrein op weg richting Koblenz. Boppard aan de B9, 03-07-2020.

Foto (Rob van der Rest) Het Zweedse bedrijf Hector Rail voert zijn diensten o.a. uit met de bij Bombardier gebouwde Traxx F140 AC2. Omdat ik even niet oplette werd dit een noodshot. De 241 008-0 met de naam 'Galore' is met een goederentrein met gesloten wagens onderweg tussen Kamp-Borenhofen en Filsen richting Koblenz. Opname op 01-07-2020.

Foto (Rob van der Rest) Ook SBB Cargo is een maatschappij die we veel tegenkomen op de Rechter Rijnoever. Kort na het dorp Kamp-Borenhofen zien we de 193 258 met een containertrein richting Koblenz. Opname op 01-07-2020.

Foto (Rob van der Rest) Een maatschappij die we tegenwoordig ook in Nederland tegenkomen (trein naar Botlek) is de Wiener Local Bahn Cargo. Op deze foto is de 193 251 met een flinke sleep tankcontainers onderweg bij St.Goarshausen richting Koblenz. Opname op 03-07-2020.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het was eens...

Foto (Rob van der Rest) De inzet van Plan T en Plan V in de sprinterdienst van Den Haag CS naar Dordrecht. We zien de stellen 512 en 470 bij aankomst in station Rotterdam-Lombardijen op hun weg naar Dordrecht. Opname op 16-04-2008.

Foto (Rob van der Rest) Het buizenvervoer over de Hoekse lijn naar Conline in Maassluis.  De Railion 6481 met trein 55031 bij doorkomst in Rotterdam CS, het is de tijd van de nieuwbouw van het huidige stationsgebouw. Opname op 17-04-2008.

Foto (Rob van der Rest) De inzet van de 'Tulpenloc', de DB 189 065-5 passeert me bij Hulten met een Unit Cargo trein van Gremberg naar Kijfhoek. De loc is er nog wel maar de Tulpen zijn onderwijl verdwenen (zoals het ook met echte Tulpen gaat..)  Opname op 26-04-2008.

Foto (Rob van der Rest) De inzet van de serie 232. De Railion 232 901-9 met lege Fordtrein 47739 (Sloe-Dillingen) op weg naar Venlo. Hulten op 21-06-2008.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Het is en blijft mooi...

Foto (Rob van der Rest) BLS loc 193 717 in de kleuren van de Locomotiv Workshop Rotterdam op weg richting Whz.  Pernis 01-09-2020.

Foto's (Rob van der Rest) Boven: RRF heeft ook machines met prachtige kleuren, de verhuurder is Beacon en de 653-04 is in de kleuren van Freightliner DE. De loc zal even later het Rsc oprijden, komende vanuit de richting Whz. Opname op 18-08-2020. Onder: De 189 091 heeft bij RRF kortgeleden deze fraaie bestickering gekregen, ik fotografeer de loc met een slecht beladen containertrein op weg naar de Maasvlakte.  Pernis 01-09-2020.

Foto's (Rob van der Rest) De RFO 193 623 heeft de bijnaam "Haai" en is ook op weg naar de Maasvlakte. Passage biij Pernis op 01-09-2020.