www.sporen-met-rob.nl

(Nederlandse Spoorwegen)

150 jaar Spoorwegen in Nederland werd een feest om nooit te vergeten. Een grote manifestatie in Utrecht gaf de kans aan duizenden mensen kennis te maken met het spoor, zoals het was en in de toekomst zou zijn. De hoofdmoot was echter toch wel de historie en om dat levendig te maken was een enorme klus. Vele uren werden er door de NS ingestoken om er een geweldig feest van te maken met tentoonstellingen, boeken, een treinenshow en ritten met historische locomotieven en rijtuigen. Géén simpele opgave maar het lukte. Een feest zoals toen zal in de huidige tijd, 30 jaar na dato, niet meer mogelijk zijn. Ruim 6 weken lang was het feest, zowel voor de spoorwegliefhebber als voor diegene die nog niet zo enthousiast voor de trein was.

In 1988 startte het evenement met een rit op 6 september en was er een presentatie aan de pers. Bewaard uit die tijd heb ik het blad de koppeling nummer 1111waarvan onderstaand enkele knipsels. In de komende tijd zal ik zoveel mogelijk beelden tonen. Van de gebeurtenissen in die tijd werd door het blad Railnieuws na afloop van het festijn een uitgebreid verslag gemaakt van vrijwel alle dagen en ritten. Het door mij al die tijd, bijna 30 jaar, bewaarde blad heeft me goed geholpen om de herinnering aan toen weer levendig te maken.

Ik start op 13 juni 1989: De 3737 had door fouten met verslepen van de lok schade opgelopen. Deze was bij de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik hersteld waarna de machine op eigen kracht naar Utrecht reed. Op deze dag kwam ook de Engelse City of Truro bij P&O Ferries in de Europoort aan, per dieplader gingen loc en tender gescheiden van elkaar naar het stoomdepot in Utrecht.

Op vrijdag 16 juni kwamen de Stibans 1010 en 252 aan in Utrecht en arriveerde ook de nieuwe SSN aanwinst 52 3879 in Venlo. De machine was later vooral tijdens de locparades te zien. Op zaterdag 17 juni kwam Bello naar Utrecht alsook de DB V200 met de dubbeldeksrijtuigen van de Lübeck Büchener Eisenbahn. De SBB loc 2978 die aanvankelijk ook overdag zou arriveren deed dat in de nacht van 17 op 18 juni. Op 20 juni werd een deel van de DB IC-III aangevoerd, verder waren vrijwel alle locs en rijtuigen voor de treinenshow aanwezig. Bovendien zou uit Frankrijk de SNCF 141 R 420 op deze dag aankomen op eigen kracht. Ik was in de gelegenheid om deze aankomst in Roosendaal te fotograferen en daarmee begin ik dan ook mijn fotoserie van dit geweldige evenement.

Foto (Rob van der Rest) De SNCF 141 R 420 pak ik op net voor Roosendaal. Vanuit Frankrijk werden hun eigen kolen meegenomen, een begeleidingsrijtuig en een goederenwagon met gereedschap en onderdelen. 20-06-1989.

Foto's (Rob van der Rest) De rustig staande en liggende koeien zijn snel overeind als de loc voorbij komt. De 141 R 420 zorgt voor onrust, zo'n sissend en donker object zijn de beesten niet gewend. Een enkeling houd de fotograaf ook in de gaten, de rest kijkt met gespitste oren naar het zwarte monster.  Roosendaal 20-06-1989.

Na deze passage spoed ik me naar Roosendaal waar ik net op tijd ben om de aankomst te fotograferen.

Foto (Rob van der Rest) Roosendaal en zijn omgeving zullen wel wat verandert zijn denk ik. Aankomst van de SNCF 141 R 420, in de achtergrond is nog een motorpost te zien.  20-06-1989.

Foto (Rob van der Rest) De prachtige machine rijdt het station binnen op de goederensporen, gadegeslagen door een agent van de Spoorwegpolitie, ja..die had je toen nog.  Roosendaal 20-06-1989.

Foto's (Rob van der Rest) Ik was niet de enige fotograaf die er aanwezig was. Het is dringen geblazen rond de loc. Aan de zijkant staat de 1309 met in opzending de 1147 die even later zal vertrekken (onderste foto) met een bonte goederentrein met voor mij onbekende bestemming.  Roosendaal 20-06-1989.

Foto's (Rob van der Rest) Na het vertrek van de goederentrein komt het zicht op de loc mooi vrij. Het lukt dan ook om de machine goed van de zijkant te fotograferen.  Roosendaal 20-06-1989.

Foto (Rob van der Rest) Nog even worden door een cameraman wat beelden geschoten, het personeel klimt ondertussen in de loc. Links staat de 1102.  Roosendaal 20-06-1989.

Foto (Rob van der Rest) Een laatste foto nog vlak voor vertrek. Daarna naar eindbestemming Utrecht.  Roosendaal 20-06-1989.

De volgende dag zal de tentoonstelling in Utrecht door Koningin Beatrix en Prins Claus geopend worden. Vanaf de 22ste kon dan het publiek genieten van al dat moois in Utrecht onder het onderstaande motto.